Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Επίσκεψη - συνάντηση με τον ζωγράφο Πέτρο Ζουμπουλάκη από τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος




Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης μιλάει στους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα και στην καθηγήτριά τους για το έργο τού καλλιτέχνη σε εικαστικά ερεθίσματα με οικολογική - περιβαλλοντική προσέγγιση. Η επίσκεψη έγινε στην γκαλερί «Χρυσόθεμις», όπου η έκθεσή του «Αθηναϊκά» ώς τις 7 Φεβρουαρίου.

Tης Eλενης Mπιστικα

Δεν συμβαίνει συχνά μαθητές να επισκέπτονται έκθεση και να συζητούν με τον ζωγράφο θέματα εικαστικά, αλλά και περιβαλλοντικά. Και μάλιστα οι μαθητές να είναι 13χρονα παιδιά, μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα Ανατολικής Αττικής, συνοδευόμενα από τη φιλόλογό τους κ. Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου και τις καθηγήτριες Εικαστικών κ. Μαρίνα Μαραβελάκη και Κωνσταντίνα Μπολιεράκη. Ιδίως που ο ζωγράφος είναι ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος τον Ιανουάριο ’08 και ώς τις 7 Φεβρουαρίου ’09 είχε εκθέσει στην γκαλερί «Χρυσόθεμις», στο Χαλάνδρι, σειρά ζωγραφικών του έργων με τον τίτλο «Αθηναϊκά». Και αυτή η συνάντηση και η συζήτηση των μαθητών με τον ζωγράφο εντάσσεται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής της σχολικής χρονιάς, με θέμα «Περιβαλλοντική διερεύνηση των εννοιών: φως, νερό, αέρας μέσα από την εικαστική σκέψη». Και όπως απέδειξε η επίσκεψη, αρκετά από τα έργα της έκθεσης Πέτρου Ζουμπουλάκη πρόσφεραν ένα πρώτης τάξεως έναυσμα, ειδικά για εφήβους, για οικολογικό προβληματισμό. Με αυτό το πνεύμα δημοσιεύουμε τη φωτογραφία από τη συνάντηση των μαθητών, αγοριών και κοριτσιών, του δημόσιου Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα, που ανήκει στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Βρίσκεται στον έκτο χρόνο λειτουργίας του και έχει τρεις κατευθύνσεις: εικαστικά, θέατρο και χορό. Για να εισαχθούν οι απόφοιτοι του Δημοτικού στην 1η Γυμνασίου δίνουν εξετάσεις τον Ιούνιο. Οι εξετάσεις διενεργούνται από ειδική καλλιτεχνική επιτροπή, η οποία ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 70 καινούργιοι μαθητές και στις τρεις κατευθύνσεις. Το ωράριο του σχολείου είναι 8.30-15.30, δηλαδή κάθε μέρα υπάρχουν 9 διδακτικές ώρες και οι δύο επιπλέον ώρες αφιερώνονται στα ειδικά καλλιτεχνικά μαθήματα. Επειδή η στήλη δεν γνώριζε αυτήν την τόσο αξιόλογη πτυχή της ύπαρξης δημόσιου σχολείου – καλλιτεχνικού φυτωρίου με ώρες διδασκαλίας από ειδικευμένους καθηγητές, δίνει αυτές τις πληροφορίες, παίρνοντας αφορμή από την πρωτοβουλία της επίσκεψης και συνάντησης με τον ζωγράφο Πέτρο Ζουμπουλάκη. Προσέξτε στις φωτογραφίες την έκφραση τόσο των μαθητών όσο και του καλλιτέχνη. Ρεύμα συνεννόησης τούς ενώνει ενώ μιλούν, ρωτούν και παίρνουν φωτισμένες απαντήσεις από τον δημιουργό των έργων, ολόγυρα.
Σημειώνουμε πως επισκέψεις αυτής της φύσεως γίνονται συχνά από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, εντός ή εκτός ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, και αφορούν και τις τρεις κατευθύνσεις – εικαστικά, θέατρο και χορό. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στους «μικρούς καλλιτέχνες» να διευρύνουν τους ορίζοντες της καλλιτεχνικής τους παιδείας. Το περασμένο σχολικό έτος το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα συμμετείχε με επιτυχία στην 1η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου και στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με μια σειρά χειροποίητων εικονογραφημένων βιβλίων και κατασκευών με θέμα τον ρατσισμό στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, στο τέλος της περσινής χρονιάς ανέβασαν την όπερα «Μαγικός Αυγός» του Μότσαρτ και απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Παις Οπερα» στη Θεσσαλονίκη. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε υπάρχει ένα μόνο Καλλιτεχνικό Σχολείο στην Αττική, ένα στο Ηράκλειο Κρήτης και ένα στη Θεσσαλονίκη. Οχι «ένα το χελιδόνι» (για να θυμηθούμε τον Ελύτη), αλλά τρία «για να γυρίσει ο Ηλιος θέλει δουλειά πολλή».

Πηγή: H KAΘHMEPINH 14-2-09

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Οι μαθητές έχουν τον λόγο

http://www.tvxs.gr/v2160
μέρος πρώτο

http://www.tvxs.gr/v2266
μέρος δεύτερο