Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ

Eco Festival 2006

5 – 18 Μαΐου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ECO FESTIVAL (5 Μαΐου) ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ «Λυρικοί Κόσμοι» με την Gabriela von Habsburg και τον Nikolaus Hipp
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 Αθήνα


26 Μαΐου- 5 Ιουνίου Έκθεση “Η Τέχνη στην Ανακύκλωση” – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο)
Ώρες Λειτουργίας: 9.00-13.00 & 17.00-21.00 εκτός Δευτέρας & απογεύματος Κυριακής
Aφορμή γι’ αυτήν την έκθεση στάθηκε η έντονη δημιουργικότητα και η αστείρευτη φαντασία των Μαθητών του ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ.
Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» είναι ένα πάντρεμα της τέχνης με την ανακύκλωση όπου οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα ερεύνησαν τις δυνατότητες και τις διαδικασίες επαναχρησιμοποίηση μετάλλου, πλαστικού, γυαλιού και χαρτιού και έμάθαν διάφορους τρόπους χρήσης τους μέσα από την δημιουργία κατασκευών, την τέχνη του Μωσαϊκού, της Χαρακτικής, της Γλυπτικής, του Βιβλίου, την Τέχνη της Ενδυμασίας, των Θεατρικών Δρώμενων και του Κουκλοθέατρου.
Προτάσεις που απορρέουν από την διερεύνηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην φύση, την αστική καθημερινότητα και την τέχνη δίνοντας νέα διάσταση ζωής στα ήδη χρησιμοποιημένα αντικείμενα.
Η Ανακύκλωση αποτέλεσε ένα εξαιρετικό θεματικό πλαίσιο για την ανάδειξη της δυναμικής απορρόφησης των απορριμμάτων από την φύση αλλά και της αδιάρρηκτης σχέσεις ανάμεσα στα περιβλήματα των καταναλωτικών αγαθών και την τέχνη
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ

Διεύθυνση: Κέας και Ανάφης, ΓέρακαςΤηλ: 2106616130E-mail: mail@gym-kall-gerak.att.sch.gr
Το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2003. Σκοπός του είναι η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Tέχνες, η καλλιέργεια και η εκπαίδευση των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν και η προετοιμασία των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση των Εικαστικά, του Θέατρο-Κινηματογράφο και του Χορό, παράλληλα με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
Η συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, που παρουσιάζονται στο χώρο του σχολείου και έξω από αυτόν, επισημαίνει τη σχέση αλληλεπίδρασής του με την κοινωνία και τα κοινωνικά θέματα.
Η έντονη δημιουργικότητα, η ευαισθησία και η αστείρευτη φαντασία των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου στάθηκε αφορμή για την υλοποίηση προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: «Η Τέχνη στην Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών» υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η ανακύκλωση αποτέλεσε ένα εξαιρετικό θεματικό πλαίσιο για την ανάδειξη της δυναμικής απορρόφησης των απορριμμάτων από τη φύση, αλλά και της αδιάρρηκτης σχέσης ανάμεσα στα περιβλήματα των καταναλωτικών αγαθών και την τέχνη.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας των μαθητών είναι προτάσεις που απορρέουν από την διερεύνηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην φύση, την αστική καθημερινότητα και την τέχνη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 2006
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ

.



Απολογισμός του Πανευρωπαϊκού Εργαστηρίου Ανάπτυξης και Δικτύωσης eTwinning της Αθήνας
Αθήνα, 6-8 Απριλίου 2006, Ίδρυμα Ευγενίδου
Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης (Ε.Υ.Υ) και το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης, διοργάνωσαν το 7ο Εργαστήριο Ανάπτυξης και Δικτύωσης για το eTwinning, από 6 έως 8 Απριλίου 2006 στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το θέμα του εργαστηρίου ήταν «Τέχνες και οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες» και ο στόχος του, τόσο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις διάφορες πτυχές της δράσης eTwinning, όσο και να διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησης συνεργασιών στον τομέα των Τεχνών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Οι σύνεδροι ήταν 120 εκπαιδευτικοί από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, με ενδιαφέρον και ζέση για τη δράση.

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, Πέμπτη 6 Απριλίου 2006, την έναρξη κύρηξε στο πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου ο Υφυπουργός Παιδείας δρ. Γ. Καλός και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κος Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης. Tη βραδιά παρουσίασε ο κος Α. Λούβρης, μέλος της ΕΥΥ. Ακολούθως των χαιρετισμών έλαβε χώρα τιμητική τελετή για τους Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς που διακρίθηκαν στα 1α Πανευρωπαϊκά βραβεία eTwinning. Δόθηκαν αναμνηστικές eTwinning πλακέτες και βεβαιώσεις στους Έλληνες νικητές που χάρισαν την πρωτιά στην Ελλάδα σε αριθμό βραβευμένων σχολικών μονάδων, κατά τον πρώτο χρόνο της δράσης ηλεκτρονικής αδελφοποίησης. Μαγεία και συγκίνηση προσέφερε το βίντεο - αφιέρωση στα ελληνικά σχολεία που διακρίθηκαν πανευρωπαϊκά, πλαισιωμένο από φωτογραφίες των παιδιών και ευφάνταστες ζωγραφιές για το eTwinning από μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα. Ακολούθησε προβολή της ψηφιακής παράστασης «Ταξίδι χωρίς τέλος» και κοκτέιλ προς τιμήν των νικητών και των συνέδρων.
Μια από τις ωραιότερες στιγμές του συνεδρίου ήταν κατά τη λήξη του: Μαθητές από το καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα και χορευτές από την ομάδα "Λάθος Κίνηση" υπό την καθοδήγηση του χορογράφου και εκπαιδευτικού κου Μίχου αναμείχθηκαν με τους συνέδρους και τους παρέσυραν συγκινησιακά στο χορευτικό τους, «Μάχες Μαραθώνα». Όλοι οι σύνεδροι αποχαιρετιστήκαν στο γεύμα που ακολούθησε, ανανεώνοντας το ραντεβού σε ένα επόμενο εργαστήριο eTwinning!

ECO FESTIVAL 2007

5 Μαΐου – 5 Ιουνίου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ Eco Festival – Fashion Show Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 5 Μαΐου
Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Eco Festival, εργασίες των μαθητών από τη θεματική ενότητα “H Κινητική Τέχνη στην Ανακύκλωση”. Η πρόταση συνδυάζει δυναμικά την εικαστική δράση, τη μουσική και την κίνηση, με Performance Art και Τέχνη στο Δρόμο καθώς και τη δημιουργία κουστουμιών και κατασκευών από ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.
ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ...στη σελίδα αυτή θα βρείτεανακοινώσεις για Σεμινάρια, Εργαστήρια, Ημερίδες, παραστάσεις, εκδηλώσεις κ.α.











Σχολεία στο πρόγραμμα mPPact











Στο πρόγραμμα mPPact με θέμα "Μεθοδολογία για μια Παιδαγωγική με Κέντρο το Μαθητή και τις Παραστατικές Τέχνες" θα λάβουν μέρος και θα επιμορφωθούν, με σκοπό να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στα σχολεία τους, εκπαιδευτικοί από τα παρακάτω σχολεία: 1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας, Γυμνάσιο Αναβύσσου, 3ο Γυμνάσιο Αχαρνών, 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, 1ο Γυμνάσιο Καλυβίων, Ενιαίο Λύκειο Νέας Μάκρης, 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, Ενιαίο Λύκειο Ψυχικού, 2ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Μουσικό Σχολείο Αλίμου, 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων από την ειδική ιστοσελίδα του mPPact (ενότητα Ημερολόγιο Δράσεων). Ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο σεμινάριο στην Αθήνα (mPPact1).

9ο Eco Festival 2007

"Η Φύση εμπνέει την Τέχνη και η Τέχνη αποκαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά της Φύσης". Στο απόφθεγμα αυτό του Κικέρωνα στηρίζεται η πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Ελλάδα Καθαρή" για τη διοργάνωση του οικολογικού φεστιβάλ της Αθήναs, του γνωστού πλέον Eco Festival, το οποίο φέτος διαρκεί από τις 5 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διεξάγεται μια σειρά από ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η "Ελλάδα Καθαρή" καθιέρωσε το 1999, το Eco Festival ως ένα θεσμό που είχε διττό ρόλο. Να αναδείξει τον Πολιτισμό και να προωθήσει την ευαισθησία και το σεβασμό μας προς το Περιβάλλον. Ο θεσμός του Eco Festival ξεκίνησε ως μία ιδέα που θα συνδύαζε με έναν μοναδικό τρόπο Περιβάλλον, Πολιτισμό, Τέχνη και Μουσική. Ο οργανισμός International Festivals & Events Association Europe, χαρακτήρισε το Eco Festival, ως μια πρωτοποριακή ιδέα σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Το 2007 πραγματοποιείται το 9ο Eco Festival, το οποίο διατηρεί τον ευρωπαϊκό του χαρακτήρα και περιλαμβάνει ένα πολύ πλούσιο και αξιόλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ο πρωτοποριακός για την Ελλάδα θεσμός του Eco Festival, από τη πρώτη στιγμή αποτέλεσε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός όπου Περιβάλλον, Τέχνη, Μουσική και Άνθρωπος έρχονται τόσο κοντά και συνυπάρχουν τόσο αρμονικά. Μια διοργάνωση που ευελπιστεί να γίνεται κάθε χρόνο πιο μεγάλη, πιο πλούσια και να προσελκύει ακόμα περισσότερο κόσμο. Ένας θεσμός όπου οι έννοιες Περιβάλλον και Πολιτισμός συνυπάρχουν και συμβαδίζουν, αδιάρρηκτα συνδεδεμένες.
Το πρόγραμμα του 9ου Eco Festival 5 Μαΐου–5 Ιουνίου Fashion Show: H Κινητική Τέχνη στην ΑνακύκλωσηΤο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα παρουσιάζει εργασίες μαθητών. Η πρόταση συνδυάζει δυναμικά την εικαστική δράση, τη μουσική και την κίνηση, με performance art και τέχνη στο δρόμο καθώς και τη δημιουργία κουστουμιών και κατασκευών από ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά. Χώρος: Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα













MEN 24 > Agenda 24 > Εικαστικά
Ιούνιος 2007Ιούλιος 2007 Eco - Trash Art
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00 και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30. Τόπος: Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11), 2109469600)Εξωτερικοί Σύνδεσμοι- Ίδρυμα Ευγενίδου
Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART», που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου.Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, από 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007. Οι νεανικές φωνές με την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους, αλλά και με εντυπωσιακή ωριμότητα, μιλούν για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη θεματική ενότητα «ECO-TRASH ART» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας. Η εικαστική παρέμβαση των παιδιών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα αποτελεί προϊόν μελέτης πάνω στη θεματική ενότητα «ECO ART». Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία. Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση «ECO-TRASH ART», με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα. Η Trash-Art αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής όπου τέχνη και τεχνολογία συμπορεύονται για να απεικονίσουν καινούργια «καταφύγια», συνεχίζοντας ωστόσο να εκπορεύονται από τον άνθρωπο και να απευθύνονται στον άνθρωπο... Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.













Ενότητα: νέα«ECO-TRASH ART»: Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου
6/6/2007










«ECO-TRASH ART»: Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση τουΚαλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART», που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007. Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, από 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007. Οι νεανικές φωνές με την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους, αλλά και με εντυπωσιακή ωριμότητα, μιλούν για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη θεματική ενότητα «ECO-TRASH ART» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας.Η εικαστική παρέμβαση των παιδιών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα αποτελεί προϊόν μελέτης πάνω στη θεματική ενότητα «ECO ART». Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση «ECO-TRASH ART», με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.Η Trash-Art αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής όπου τέχνη και τεχνολογία συμπορεύονται για να απεικονίσουν καινούργια «καταφύγια», συνεχίζοντας ωστόσο να εκπορεύονται από τον άνθρωπο και να απευθύνονται στον άνθρωπο...Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.
Πρόγραμμα λειτουργίας της ΈκθεσηςΗ έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00 και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Γραφείο Τύπου κα Ε.Γαρδίκη, Τηλ: 210 9469670, κιν.: 6977 901950, e-mail: gardiki@eugenfound.edu.gr κα Π.Τριανταφύλλου, Τηλ: 210 9469684, ,Φαξ: 210 9430171, e-mail: triantafillou@eugenfound.edu.gr

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ανατ. Αττικής
Προαιρετικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Ημερίδα Παρουσίασης Καινοτόμων Δράσεων Έτους 2005-2006
«Οι Καινοτόμες Δράσεις των σχολείων της ΔΔΕ Ανατ. Αττικής
… ταξιδεύουν στο Λαύριο»
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006, Λαύριο


Ομάδα Παρουσίασης Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Συντονίστριες: Ελένη Κρητικού & Βαγγελιώ Αγγελίδου



ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

Είπαμε να ταξιδέψουμε. Να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας. Πήραμε τα παιδιά μαζί μας και με οδηγό τη λαχτάρα τους για το αλλιώτικο και το διαφορετικό, ξεκινήσαμε το ταξίδι. Δρασκελίσαμε τα εμπόδια, προετοιμαστήκαμε κατάλληλα, πήραμε προμήθειες, δυνάμεις, εξοπλισμό και … φύγαμε.
Για την κάθε περιβαλλοντική ομάδα το ταξίδι ήταν διαφορετικό. Για όλους, όμως, ο κοινός στόχος ήταν να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στο περιβάλλον, αλλά και πιο κοντά μεταξύ τους.

Για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα το πρόγραμμα στόχευε στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία μέσα από την ανακύκλωση των υλικών.
Για το Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου ο στόχος ήταν ο Άγιος Στέφανος στο χθες, το σήμερα και το αύριο.
Για το 2ο ΤΕΕ Ραφήνας το ζητούμενο ήταν ο βιολογικός καθαρισμός και η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι πως η δημιουργία του αποτελεί αναγκαιότητα.
Το 3ο Γυμνάσιο Αχαρνών ασχολήθηκε με το σχεδιασμό της πόλης και τα οικολογικά κτίρια.
Το 1ο ΤΕΕ Κορωπίου εστίασε το πρόγραμμά του στο σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου.
Τα θηλαστικά της Ελλάδας είχαν την τιμητική τους από το 3ο Γυμνάσιο Γέρακα.
Το κρασί και το αμπέλι τιμήθηκαν δεόντως από τα δύο Γυμνάσια της Παλλήνης. Το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης στάθηκε στην πανάρχαια καλλιέργεια του αμπελιού στα Μεσόγεια, ενώ με μεσολαβητή το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης, ένα εγκαταλειμμένο αμπέλι κατάφερε να διηγηθεί την ιστορία του.
Το Γυμνάσιο Κρυονερίου ασχολήθηκε με την βιολογική καλλιέργεια λαχανικών από τα παιδιά.
Το 2ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού κατάφερε, μέσα από τα Υδάτινα Δίκτυα του, να φέρει την Ιταλία πολύ πιο κοντά.
Για το 1ο Γυμνάσιο Καλυβίων, ο στόχος ήταν να μάθουν τα παιδιά το οικοσύστημα που ζουν.
Για το Γυμνάσιο Αρτέμιδας ο στόχος ήταν η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τη Χημεία.
Τέλος, το 1ο Γυμνάσιο Βούλας ταξίδεψε με πρίμα τον καιρό μέσα από το ταξίδι του Ναυτίλου και τη μαγεία του νερού.

Όλα αυτά τα ταξίδια συναντήθηκαν στο Λαύριο στις 23 Ιουνίου 2006 στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Στο κτίριο του παλιού φαρμακείου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση βρήκε έναν ιδανικό χώρο παρουσίασης στα κτίρια της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας. Και επειδή «το μεγαλύτερο ταξίδι του κόσμου, αρχίζει πάντα με ένα μικρό βήμα», όσοι βρέθηκαν στο Λαύριο τη μέρα αυτή έφυγαν στο τέλος της παρουσίασης με την αίσθηση ότι είχαν προχωρήσει κάποια βήματα παραπέρα ….

Λαύριο, 23-6-2006
Κατέγραψε ο Αντώνης Λαζαρής
Ταυτότητα-Επικοινωνία Links


Events guide.gr
εικαστική έκθεση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART», που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007.
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, από 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007. Οι νεανικές φωνές με την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους, αλλά και με εντυπωσιακή ωριμότητα, μιλούν για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη θεματική ενότητα «ECO-TRASH ART» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας.
Η εικαστική παρέμβαση των παιδιών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα αποτελεί προϊόν μελέτης πάνω στη θεματική ενότητα «ECO ART». Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.
Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση «ECO-TRASH ART», με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.
Η Trash-Art αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής όπου τέχνη και τεχνολογία συμπορεύονται για να απεικονίσουν καινούργια «καταφύγια», συνεχίζοντας ωστόσο να εκπορεύονται από τον άνθρωπο και να απευθύνονται στον άνθρωπο...
Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.
Πρόγραμμα λειτουργίας της ΈκθεσηςΗ έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00 και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
© Events Guide 2007






Αρχή φόρμας
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
Newsletter in English
Τέλος φόρμας



Πρώτο Βήμα για νέους σκηνοθέτες
4/5/2007

Με έντονο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα στο Πρώτο Βήμα, το νέο πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσα από το οποίο έχουν τη δυνατότητα να σκηνοθετήσουν ταινίες μικρού μήκους έως 7’. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 23 και στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη του κινηματογράφου και στο να καλλιεργήσει ταυτόχρονα μια ζωντανή σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία. Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 16. Αυτές που εγκρίθηκαν είναι οι:

1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ, 132ο Δημοτικό Γκράβας
2. ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ, Λευτέρης Σινάς, Εκπαιδευτήρια Καντά
3. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ, 6/θέσιο Πειραματικό Ειδικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών – Ομάδα Μαθητών Γυμνασίου Λυκείου
4. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, Δήμητρα Βογιατζάκη, φοιτήτρια Πολυτεχνείου
5. ΠΛΑΝΑ ΖΩΗΣ, Ομάδα ΓΡΑΣΕΠ 5ου Λυκείου Αθηνών
6. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΖΩΗΣ, Χριστίνα Φακίνου και Χρήστος Λώλος, Λύκειο Περιστερίου
7. ΕΧΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΡΙΝΩΝ, Κωνσταντίνος Χειλάς, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Γέρακα
8. CARPE DIEM – ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ, Χρήστος Φιλίππου, Λύκειο Αμυνταίου
9. Ο ΑΣΠΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, Γ1 τμήμα Γυμνασίου Λεοντείου Πατησίων
10. ΕΠΑΦΗ, Γιώργος Μπονέλης, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών
11. ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ, 8Ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών
12. Ο ΞΑΝΘΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ, Μαρία Σαραντάρη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
13. ΚΛΙΠ-ΚΛΙΠ Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Κινηματογραφική Ομάδα 2ου ΤΕΕ Αιγάλεω
14. Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΜΑΣΚΑΣ και ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ, Δημοτικό και Γυμνάσιο Ξενώνα «Φλόγα»
15. Η ΒΑΛΙΤΣΑ, Χρήστος Νέστος, φοιτητής ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Τμήμα σκηνοθεσίας
16. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, Παύλος Δώγος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Άγγελος Δεληγιάννης Τμήμα Γραφιστικής ΤΕΙ Αθήνας












ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ


Πρώτο Βήμα για Νέους Σκηνοθέτες!
Με έντονο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα στο Πρώτο Βήμα, το νέο πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσα από το οποίο έχουν τη δυνατότητα να σκηνοθετήσουν ταινίες μικρού μήκους έως 7'. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 23 και στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη του κινηματογράφου και στο να καλλιεργήσει ταυτόχρονα μια ζωντανή σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία. Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 16. Αυτές που εγκρίθηκαν είναι οι:
1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ, 132ο Δημοτικό Γκράβας 2. ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ, Λευτέρης Σινάς, Εκπαιδευτήρια Καντά 3. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ, 6/θέσιο Πειραματικό Ειδικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών - Ομάδα Μαθητών Γυμνασίου Λυκείου 4. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, Δήμητρα Βογιατζάκη, φοιτήτρια Πολυτεχνείου 5. ΠΛΑΝΑ ΖΩΗΣ, Ομάδα ΓΡΑΣΕΠ 5ου Λυκείου Αθηνών6. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΖΩΗΣ, Χριστίνα Φακίνου και Χρήστος Λώλος, Λύκειο Περιστερίου 7. ΕΧΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΡΙΝΩΝ, Κωνσταντίνος Χειλάς, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Γέρακα8. CARPE DIEM - ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ, Χρήστος Φιλίππου, Λύκειο Αμυνταίου9. Ο ΑΣΠΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, Γ1 τμήμα Γυμνασίου Λεοντείου Πατησίων10. ΕΠΑΦΗ, Γιώργος Μπονέλης, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών11. ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ, 8ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών12. Ο ΞΑΝΘΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ, Μαρία Σαραντάρη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 13. ΚΛΙΠ-ΚΛΙΠ Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Κινηματογραφική Ομάδα 2ου ΤΕΕ Αιγάλεω14. Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΜΑΣΚΑΣ και ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ, Δημοτικό και Γυμνάσιο Ξενώνα "Φλόγα" 15. Η ΒΑΛΙΤΣΑ, Χρήστος Νέστος, φοιτητής ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Τμήμα σκηνοθεσίας16. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, Παύλος Δώγος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Αγγελος Δεληγιάννης Τμήμα Γραφιστικής ΤΕΙ Αθήνας












ECO TRUSH ART in.gr











Πότε
Από 5/6/2007 Εως 31/7/2007 Ώρα Δευτέρα και Τρίτη 10.00-13.00 /Τετάρτη έως Κυριακή 10.00-20.30
Πού:
Ίδρυμα ΕυγενίδουΛεωφ. Συγγρού 387ΑΘΗΝΑ, Παλαιό Φάληρο 210-9469600
Πόσο:
είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες
Πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «Eco-Trash Art» φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου με έργα τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007.
Τη θεματική ενότητα «Eco-Trash Art» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας. Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.
Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.
Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007 και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής
Προαιρετικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Ημερίδα Παρουσίασης Καινοτόμων Δράσεων Έτους 2005-2006
«Οι Καινοτόμες Δράσεις των σχολείων της ΔΔΕ Ανατ. Αττικής
… ταξιδεύουν στο Λαύριο»
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2006, Λαύριο


Ομάδα Παρουσίασης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Ευρωπαϊκών
Συντονιστές: Μαίρη Κουκούλη & Μανόλης Ρωματζής.
Στην Ομάδα αυτή πήρε επίσης μέρος και ο Συμβουλευτικός Σταθμός με την κα Άννα Κουκά


ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ


Έγινε και φέτος η ετήσια συνάντηση των σχολείων της Ανατολικής Αττικής για την παρουσίαση των προγραμμάτων Αγ. Υγείας και Ευρωπαϊκών που πραγματοποίησαν.




-Πρώτη μίλησε η κ. Κουκά για να ενημερώσει τους παρευρισκομένους σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων. Σκοπός αυτού του θεσμού είναι να προαγάγει την ψυχική υγεία των μαθητών και στόχος του να στηρίξει τους γονείς τους.

-Ακολούθησε η κ. Παπασπύρου Ζηνοβία, καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Κορωπίου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που πραγματοποίησαν μαθητές της Β’ τάξης με θέμα την διατροφή. Για την υλοποίησή του, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων, τα παιδιά επισκέφθηκαν τους αμπελώνες Μάρκου και συνεργάστηκαν με τον Διαιτολόγο του Κέντρου Υγείας της περιοχής τους. Το τελικό προϊόν που προέκυψε ήταν ένα σχετικό φυλλάδιο και κολλάζ.

-Αμέσως μετά το λόγο πήρε η κ Μαυρίδου Αγγελική, καθηγήτρια του 1ου Λυκείου Ν. Μάκρης. Οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου εκπόνησαν πρόγραμμα COMENIUS 1.1 με θέμα «Μυθολογία και Γεωγραφία». Συνεργάστηκαν με σχολεία της Ιταλίας, Γερμανίας και Σλοβακίας. Μέσα στην τριετία που εξελίχθηκε το πρόγραμμα έγιναν πάρα πολλές δραστηριότητες που απέδωσαν ως τελικό προϊόν 2 σχετικά βιβλία, δημιούργησαν μια ιστοσελίδα με περιλήψεις των εργασιών των μαθητών και ανέβασαν το θεατρική παράσταση βασισμένη στο μύθο του Απόλλωνα και της Δάφνης καθώς και παρωδία της γραμμένη από τους ίδιους τους μαθητές.

- Εντυπωσιακή και η επόμενη παρουσίαση που έγινε από τις κ Πατρίκη Ελένη και Φυντανίδου Τριανταφυλλιά που εκπροσώπησαν το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα. Εδώ οι μαθητές εργάστηκαν πάνω στο θέμα «Μεσογειακή διατροφή: κρασί-λάδι-μέλι» με μια τριπλή διαθεματική προσέγγιση με τη βοήθεια της Φυσικής Αγωγής, των Γαλλικών και των Καλλιτεχνικών. Πέραν της εξαιρετικής ηλεκτρονικής παρουσίασης, εντύπωση προκάλεσαν και οι εικαστικές δημιουργίες των παιδιών που ζωγράφισαν προσωπογραφίες από συνθέσεις φρούτων, εμπνευσμένα από αναγεννησιακό ζωγράφο.

- Με τη σειρά τους οι καθηγήτριες κ Παπακωνσταντίνου Παρασκευή από το Γυμνάσιο Αρτέμιδος, παρουσίασαν τη δική τους εργασία με θέμα «Ρίζες και Μνήμη», στα πλαίσια τριετούς προγράμματος COMENIUS 1.2. Η ιδιαιτερότητα αλλά και ο πλούτος του προγράμματος αυτού βρίσκεται στο γεγονός ότι για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν μαζί με το Ελληνικό σχολείο, πέντε σχολεία της Ιταλίας, ένα της Πορτογαλίας, ένα της Λιθουανίας και ένα της Ρουμανίας που προέρχονται και από τις τρεις βαθμίδες. Ευρύτατη όμως είναι και η διαθεματικότητά του αφού για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε να συνεργαστούν οκτώ διαφορετικές ειδικότητες καθηγητών. Κάθε χώρα ανέλαβε να παρουσιάσει από ένα μνημείο, ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο, μια παραδοσιακή στολή, έναν χορό και ένα φαγητό.



-Το Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου εκπροσωπήθηκε από την κ. Κρητικού, η οποία παρουσίασε μια συνεργασία E-twinning με τη Λιθουανία η οποία κατέληξε σε αυτοχρηματοδοτούμενη ανταλλαγή μαθητών. Τα πλάνα από την χώρα αυτή εντυπωσίασαν όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της αλλά κυρίως για το επίπεδο των κτιριακών εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των σχολείων της.





















ΕΚΘΕΣΕΙΣ













ECO-TRASH ARTστο Ίδρυμα Ευγενίδου από 5 Ιουνίου
Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο "ECO-TRASH ART", που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου από 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007. Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, από 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007. Οι νεανικές φωνές με την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους, αλλά και με εντυπωσιακή ωριμότητα, μιλούν για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη θεματική ενότητα "ECO-TRASH ART" συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως "ενδύματα" για κούκλες βιτρίνας.Η εικαστική παρέμβαση των παιδιών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα αποτελεί προϊόν μελέτης πάνω στη θεματική ενότητα "ECO ART". Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από "χρήσιμα σκουπίδια". Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση "ECO-TRASH ART", με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.Η Trash-Art αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής όπου τέχνη και τεχνολογία συμπορεύονται για να απεικονίσουν καινούργια "καταφύγια", συνεχίζοντας ωστόσο να εκπορεύονται από τον άνθρωπο και να απευθύνονται στον άνθρωπο...Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΛ.Συγγρού 387, 175 64 Π.ΦάληροΗ έκθεση λειτουργεί - Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00 και - Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.













ΑΘΗΝΑ & ΠΕΙΡΑΙΑΣ : Νέα της Πόλης
Έκθεση «Eco-Trash Art»

09.06.2007
Πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «Eco-Trash Art» φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου με έργα τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007.
Τη θεματική ενότητα «Eco-Trash Art» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας. Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.
Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.
Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007 και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00 και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Ίδρυμα ΕυγενίδουΛεωφ. Συγγρού 387ΑΘΗΝΑ, Παλαιό Φάληρο 210-9469600



































































«ECO-TRASH ART»

Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία. Πλανητάριο - Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 2109469670. Ώρες Λειτουργίας: Δευτ., Τρ., 10 π.μ.-1 μ.μ., Τετ. έως Κυρ. 10 π.μ.-8.30 μ.μ. Μέχρι 31/7.













Euro2day in life: ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ

Ατζέντα: Πού να πάτε - Τι να δείτε έως τις 10/6
Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο ”Eco-Trash Art”, που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος - 5/6. Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως ”ενδύματα” για κούκλες βιτρίνας (Έναρξη 5/6. Λ.Συγγρού 387, Π.Φάληρο, 210 9469600).












ECO TRASH ART

















[Monday, June 11 2007]
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007 οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα δημιούργησαν διάφορα καλλιτεχνικά έργα Διαβάστε Περισσότερα...Τα Σχολιά σας (0) Total Hits (796)
























































ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ «Η ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή» παρουσιάζουν το Σάββατο 5 Μαΐου 2007 από τις 12:00 έως τις 14.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση εικαστικών κατασκευών από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Eco Festival για το 2007 με τίτλο: «Η κινητική τέχνη στην ανακύκλωση». Στις 13:00 της ίδιας μέρας θα παρουσιαστούν εικαστικά δρώμενα στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου (Performance Art). Οι εργασίες αφορούν σε εικαστικές κατασκευές και δημιουργίες κοστουμιών από ανακυκλώσιμα υλικά ή αλλιώς απορρίμματα των καταναλωτικών αγαθών. Η πρόταση είναι μια δουλειά όπου συνδυάζονται δυναμικά τα εικαστικά, η θεατρική δράση, η μουσική και η κίνηση με την τέχνη του δρόμου και την Performance Art. Η έννοια της ανακύκλωσης και το οικολογικό θέμα είναι πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Δεν αφορά μόνο τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε ή επαναχρησιμοποιούμε, αλλά και την εκπαίδευση σε έννοιες όπως ανακύκλωση, οικολογία, κινητική τέχνη, η οποία διαμορφώνει συνειδήσεις και προτείνει τρόπους χρήσης του περιβάλλοντος με σεβασμό προς τη φύση και τους φυσικούς νόμους. Όταν η ανακύκλωση γίνεται μέσω της τέχνης και της εκπαίδευσης με την εικαστική δράση και την αισθητική πράξη, όλες οι παραπάνω έννοιες ενισχύονται, επειδή η τέχνη έχει την δυνατότητα να εκφράζει σκέψεις και καταστάσεις και να απευθύνεται στη ψυχή και στη καρδιά του θεατή. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Αίθουσα Κόντογλου Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601



Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού Λογοτεχνικού ΜαραθωνίουΤετάρτη 9 Μαΐου 2007Διάρκεια 12:00 – 22:00
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


12:00 Έναρξη και χαιρετισμοί

12:15 Τα σχολεία διαβάζουν Καβάφη
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, Α΄ ομάδα
«Όσο μπορείς»: μια άλλη ανάγνωση από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα
Συμμετέχουν 25 μαθητές από τα τμήματα χορού και εικαστικών της Γ' Γυμνασίου.
Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου (Φιλόλογος) Ανθή Καββαδά, (Φιλ
λογος), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Θεατρολόγος & Ηθοποιός), Σοφία Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια Χορού)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

12:00 Έναρξη και χαιρετισμοί

12:15 Τα σχολεία διαβάζουν Καβάφη
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, Α΄ ομάδα
«Όσο μπορείς»: μια άλλη ανάγνωση από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα
Συμμετέχουν 25 μαθητές από τα τμήματα χορού και εικαστικών της Γ' Γυμνασίου.
Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου (Φιλόλογος) Ανθή Καββαδά, (Φιλ
λογος), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Θεατρολόγος & Ηθοποιός), Σοφία Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια Χορού)


skip to main skip to sidebar
News and more...
ECO-TRASH ART
Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αξίζει να την επισκεφθείτε!
Posted by mfrentzouflamy











































1. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ. ECO-TRASH ARTΗ πρωτότυπη εικαστική έκθεση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία. Πλανητάριο - Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 2109469670. Ώρες Λειτουργίας: Δευτ., Τρ., 10 π.μ.-1 μ.μ., Τετ. έως Κυρ. 10 π.μ.-8.30 μ.μ. Μέχρι 31/7.



























2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού Κέντρο Τεχνών στο ACS



























Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007, 20:30Σάββατο, 31 Μαρτίου 2007, 20:30Κυριακή, 1 Απριλίου 2007, 20:30
Πλατεία Κανονικό €15.00


Λίγα λόγια για την εκδήλωση...
Το Κέντρο Τεχνών και το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων προσκαλούν τους φίλους του χορού στο 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Κέντρο Τεχνών. Μία ακόμη διοργάνωση υποστήριξης της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όπου Έλληνες χορογράφοι, νεότεροι και παλαιότεροι, συναντώνται ξανά σε ένα ιδιότυπο τριήμερο φεστιβάλ. ^
Στο 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Χορού παίρνουν μέρος: 21 ομάδες, 166 νέοι καλλιτέχνες ανάμεσά τους 92 χορευτές σε ατομικές και ομαδικές χορογραφίες, ειδικοί στο βίντεο αρτ, σπουδαστές από το Εργαστήριο Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλη της Εταιρείας Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα (κατεύθυνσης χορού και εικαστικών), συνθέτες, μουσικοί επιμελητές, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές κ.α.
Οι χορογράφοι, με ατομικές ή ομαδικές χορογραφίες τους, χρησιμοποιούν κάθε είδος μουσικής για να αποδώσουν την έμπνευσή τους: από έργα Σοστακόβιτς και Σούμπερτ έως Σταύρο Ξαρχάκο, Φρανκ Ζάππα, Μπγιόρκ, Ράντιοχεντ, Ντιαμάντα Κάλλας, Τζον Λούρι κ.α., ενώ δεν διστάζουν να αναμίξουν ένα κλασικό τανγκό με σύγχρονο χορό.
Ποικίλες οι πηγές έμπνευσης των Ελλήνων χορογράφων, καλύπτουν μία μεγάλου εύρους θεματολογία:
Αυτό που φοβίζει τον άνθρωπο και τον κάνει να ονειρεύεται.
Ένα σεμινάριο με σκοπό οι συμμετέχοντες να δουν την ύπαρξή τους μέσα από μια νέα οπτική.
Μια σκοτεινή αλληγορία που εξερευνά τα έσχατα όρια της ανθρώπινης υπόστασης.
Το Λεξικό του Χορού οδηγεί σ΄ένα μικρό παιχνίδι
Το πάντα επίκαιρο έργο των Pink Floyd «The Wall», με τα τείχη που υψώνονται ανάμεσα στο παιδί και την εκπαίδευση, τον στρατό και το χάσμα γενεών
Ένα παραμύθι από τη Σκύρο που εξυμνεί την παιδική αθωότητα και τη χαρά των απλών πραγμάτων.
Οι διαφορετικές εκφράσεις του tango
Mία παράσταση που εξηγεί γιατί ο θάνατος της ίδιας τους της κόρης δεν είναι αποτρόπαιη πράξη αλλά επιτακτική ανάγκη.
Η αναζήτηση μιας απάντησης στο ερώτημα: Πόσοι Έλληνες δούλεψαν στα ορυχεία των Ηνωμένων Πολιτειών και τι σκέπτεται ένας Αμερικάνος εθνοφύλακας όταν κοιτάζει απεργούς από την Ελλάδα
Και ακόμα, η αναζήτηση της ταυτότητας και η οπτική και αισθαντική αντίληψη της σωματικής υπόστασης, συνενώνει επί σκηνής φωτογράφους και χορευτές, αρτιμελείς και μη.
Έτσι, με πολύ χαρά και μεγάλο κέφι για τρεις βραδιές, 7 διαφορετικές ομάδες χορού κάθε βραδιά, παρουσιάζουν, σε ένα σφιχτά δομημένο πρόγραμμα, το αποτέλεσμα του προβληματισμού και της φαντασίας τους, της δεξιοτεχνίας και του ταλέντου τους, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, το 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, στο Κέντρο Τεχνών στο ACS, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.








































ΕΞΟΔΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
function setFontSize(nAmmount)
{
if ((nFontSize>9 nAmmount>0) && (nFontSize

«ECO-TRASH ART» στο Ίδρυμα Ευγενίδου
12:27 29/5

Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART», που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007.
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, από 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007. Οι νεανικές φωνές με την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους, αλλά και με εντυπωσιακή ωριμότητα, μιλούν για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη θεματική ενότητα «ECO-TRASH ART» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας.
Η εικαστική παρέμβαση των παιδιών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα αποτελεί προϊόν μελέτης πάνω στη θεματική ενότητα «ECO ART». Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.
Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση «ECO-TRASH ART», με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.
Η Trash-Art αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής όπου τέχνη και τεχνολογία συμπορεύονται για να απεικονίσουν καινούργια «καταφύγια», συνεχίζοντας ωστόσο να εκπορεύονται από τον άνθρωπο και να απευθύνονται στον άνθρωπο...
Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.
Πρόγραμμα λειτουργίας της Έκθεσης
Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00
και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30.
Ανά Έτος "2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού-Μία συμπαραγωγή του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων & του Κέντρου Τεχνών"(Παράσταση χορού) 30/03/2007 - 01/04/2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μαρτίου & Κυριακή 1 Απριλίου 2007, στις 20:30






































2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού ΧορούΜία συμπαραγωγή του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων & του Κέντρου Τεχνών
Υπό την Αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ
Ένας καθρέφτης της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας σε τρεις ημέρες, με 21 ομάδες χορού
Το Κέντρο Τεχνών και το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων προσκαλούν τους φίλους του χορού στο 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Κέντρο Τεχνών. Μία ακόμη διοργάνωση υποστήριξης της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όπου Έλληνες χορογράφοι, νεότεροι και παλαιότεροι, συναντώνται ξανά σε ένα ιδιότυπο τριήμερο φεστιβάλ.
Στο 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Χορού παίρνουν μέρος: 21 ομάδες, 166 νέοι καλλιτέχνες ανάμεσά τους 92 χορευτές σε ατομικές και ομαδικές χορογραφίες, ειδικοί στο βίντεο αρτ, σπουδαστές από το Εργαστήριο Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλη της Εταιρείας Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα (κατεύθυνσης χορού και εικαστικών), συνθέτες, μουσικοί επιμελητές, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές κ.α.
Οι χορογράφοι, με ατομικές ή ομαδικές χορογραφίες τους, χρησιμοποιούν κάθε είδος μουσικής για να αποδώσουν την έμπνευσή τους: από έργα Σοστακόβιτς και Σούμπερτ έως Σταύρο Ξαρχάκο, Φρανκ Ζάππα, Μπγιόρκ, Ράντιοχεντ, Ντιαμάντα Κάλλας, Τζον Λούρι κ.α., ενώ δεν διστάζουν να αναμίξουν ένα κλασικό τανγκό με σύγχρονο χορό.
Ποικίλες οι πηγές έμπνευσης των Ελλήνων χορογράφων, καλύπτουν μία μεγάλου εύρους θεματολογία:
Αυτό που φοβίζει τον άνθρωπο και τον κάνει να ονειρεύεται.
Ένα σεμινάριο με σκοπό οι συμμετέχοντες να δουν την ύπαρξή τους μέσα από μια νέα οπτική.
Μια σκοτεινή αλληγορία που εξερευνά τα έσχατα όρια της ανθρώπινης υπόστασης.
Το Λεξικό του Χορού οδηγεί σ΄ένα μικρό παιχνίδι
Το πάντα επίκαιρο έργο των Pink Floyd «The Wall», με τα τείχη που υψώνονται ανάμεσα στο παιδί και την εκπαίδευση, τον στρατό και το χάσμα γενεών
Ένα παραμύθι από τη Σκύρο που εξυμνεί την παιδική αθωότητα και τη χαρά των απλών πραγμάτων.
Οι διαφορετικές εκφράσεις του tango
Mία παράσταση που εξηγεί γιατί ο θάνατος της ίδιας τους της κόρης δεν είναι αποτρόπαιη πράξη αλλά επιτακτική ανάγκη.
Η αναζήτηση μιας απάντησης στο ερώτημα: Πόσοι Έλληνες δούλεψαν στα ορυχεία των Ηνωμένων Πολιτειών και τι σκέπτεται ένας Αμερικάνος εθνοφύλακας όταν κοιτάζει απεργούς από την Ελλάδα
Και ακόμα, η αναζήτηση της ταυτότητας και η οπτική και αισθαντική αντίληψη της σωματικής υπόστασης, συνενώνει επί σκηνής φωτογράφους και χορευτές, αρτιμελείς και μη.
Έτσι, με πολύ χαρά και μεγάλο κέφι για τρεις βραδιές, 7 διαφορετικές ομάδες χορού κάθε βραδιά, παρουσιάζουν, σε ένα σφιχτά δομημένο πρόγραμμα, το αποτέλεσμα του προβληματισμού και της φαντασίας τους, της δεξιοτεχνίας και του ταλέντου τους, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, το 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού, στο Κέντρο Τεχνών στο ACS, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20:30 Διάρκεια κάθε παρουσίασης: 15΄Τιμή εισιτηρίου: €15Πληροφορίες – Εισιτήρια: 210 7234 567























Προβλήματα Ωρομίσθιων Καθηγητών Καλλιτεχνικών Σχολείων Γέρακα και Ηρακλείου (14/06/07)












Αριθμός πρωτ: 9326Ημερομηνία κατάθεσης: 14/6/2007ΕΡΩΤΗΣΗΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝΘΕΜΑ: Προβλήματα Ωρομίσθιων Καθηγητών Καλλιτεχνικών Σχολείων Γέρακα και Ηρακλείου.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές που διδάσκουν στα καλλιτεχνικά σχολεία Γέρακα και Ηρακλείου περιγράφονται σε υπόμνημά τους.Όπως αναφέρουν, ο θεσμός του ωρομισθίου δεν βοηθά την εύρυθμη λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολείων, αφού μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις τους το Νοέμβριο, έχουν ήδη χαθεί παραγωγικές ώρες δύο μηνών.Επίσης ο θεσμός δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα λόγω της υφής των μαθημάτων, όπως τα μαθήματα θεάτρου και χορού, τα οποία έχουν ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας σε ζυγό αριθμό, ενώ εκείνοι καλούνται να διδάξουν ανώτατα μέχρι το όριο των 11 ωρών, με αποτέλεσμα στο ίδιο τμήμα για το ίδιο μάθημα να μπαίνουν δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας.Επιπρόσθετα, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως στο εκπαιδευτικό σύστημα με το να διδάσκουν μόνο δύο ώρες καθημερινά, δεν πληρώνονται για τις σχολικές εορτές όταν συμπίπτουν με την ίδια αργία, […]
Δημοσιευμένο στο http://vo.pasok.gr/mstratakis/?p=848.


































Η κινητική τέχνη στην ανακύκλωση
Σαββατο, 5 Μαϊου 2007 07:00
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή» παρουσιάζουν σήμερα από τις 12:00 έως τις 14.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου την έκθεση εικαστικών κατασκευών από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Eco Festival. Στις 13:00 θα παρουσιαστούν εικαστικά δρώμενα στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου (Performance Art). Οι εργασίες αφορούν σε εικαστικές κατασκευές και δημιουργίες κοστουμιών από ανακυκλώσιμα υλικά ή αλλιώς απορρίμματα των καταναλωτικών αγαθών.






















Πρώτο Βήμα για νέους σκηνοθέτεςΗμερομηνία καταχώρησης Saturday, May 12 @ 06:16:42 EEST από
Με έντονο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα στο Πρώτο Βήμα, το νέο πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσα από το οποίο έχουν τη δυνατότητα να σκηνοθετήσουν ταινίες μικρού μήκους έως 7’. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 23 και στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη του κινηματογράφου και στο να καλλιεργήσει ταυτόχρονα μια ζωντανή σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία.
Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 16. Αυτές που εγκρίθηκαν είναι οι:
1. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ, 132ο Δημοτικό Γκράβας
2. ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ, Λευτέρης Σινάς, Εκπαιδευτήρια Καντά
3. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ, 6/θέσιο Πειραματικό Ειδικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών – Ομάδα Μαθητών Γυμνασίου Λυκείου
4. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ, Δήμητρα Βογιατζάκη, φοιτήτρια Πολυτεχνείου
5. ΠΛΑΝΑ ΖΩΗΣ, Ομάδα ΓΡΑΣΕΠ 5ου Λυκείου Αθηνών
6. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΖΩΗΣ, Χριστίνα Φακίνου και Χρήστος Λώλος, Λύκειο Περιστερίου
7. ΕΧΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΡΙΝΩΝ, Κωνσταντίνος Χειλάς, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Γέρακα
8. CARPE DIEM – ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ, Χρήστος Φιλίππου, Λύκειο Αμυνταίου
9. Ο ΑΣΠΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, Γ1 τμήμα Γυμνασίου Λεοντείου Πατησίων
10. ΕΠΑΦΗ, Γιώργος Μπονέλης, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών
11. ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ, 8Ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών
12. Ο ΞΑΝΘΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ, Μαρία Σαραντάρη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
13. ΚΛΙΠ-ΚΛΙΠ Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Κινηματογραφική Ομάδα 2ου ΤΕΕ Αιγάλεω
14. Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΙΑΣ ΜΑΣΚΑΣ και ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ, Δημοτικό και Γυμνάσιο Ξενώνα «Φλόγα»
15. Η ΒΑΛΙΤΣΑ, Χρήστος Νέστος, φοιτητής ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Τμήμα σκηνοθεσίας
16. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, Παύλος Δώγος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Άγγελος Δεληγιάννης Τμήμα Γραφιστικής ΤΕΙ Αθήνας



















ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ:
ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τα πολιτιστικά
προγράμματα με θέμα σχετικό με το Λαϊκό πολιτισμό
προσφέρονται για τη διεπιστημονική γνώση και την αισθητική αγωγή των
μαθητών.
Στην εισήγηση θα παρουσιαστεί το έργο που πραγματοποιήθηκε από δύο Δ/νσεις
της
Αττικής (τη Δ΄Δ/νση Δ.Ε. Αθήνας και την Δ/νση Δ.Ε Αν. Αττικής ) με
συντονιστές τους δύο υπεύθυνους πολιτιστικών Μαρία Χατζή και Νίκο Γκόβα με
άξονα θεματικό Δίκτυο που οργανώθηκε με Θέμα: «Λαϊκός Πολιτισμός και
Λαογραφία: Ηθη, έθιμα, θρύλοι και παραδόσεις του τόπου μας» και χρονικό
ορίζοντα διετίας για να κωδικοποιηθούν και να αναπαραχθούν τα αποτελέσματα,.
Η εισήγηση θα παρουσιάσει 1) τη διαδικασία οργάνωσης, (θεματικές ενότητες,
σκοπό,
στόχο, μεθοδολογία, αξιοποίηση του Δικτύου, προσδοκώμενα
αποτελέσματα κλπ 2) την εμπειρία που αποκτήθηκε (ημερίδες σεμινάρια) και 3)
υποδειγματικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν από
τα σχολεία.
Το σημερινό σχολείο προσπαθώντας να ανταποκριθεί στη ραγδαία τεχνολογική
εξέλιξη, στην πολυποίκιλη πληροφόρηση και στη διεύρυνση της επιστημονικής
σκέψης βομβαρδίζει με συνεχείς γνώσεις το μαθητή. Ο παραδοσιακός τρόπος
διδασκαλίας καθώς και η ακαμψία του αναλυτικού προγράμματος οδηγούν στη
μονομέρεια, τον πολυκερματισμό και την ανελαστικότητα των γνώσεων. Τα
πολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται προαιρετικά στη
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνουν μια πνοή ζωντάνιας στο αναλυτικό πρόγραμμα
του σχολείου και είναι ελκυστικά για τους μαθητές λόγω της διαθεματικής τους
προσέγγισης και της εκσυγχρονισμένης μεθοδολογίας τους. Μέσω των
πολιτιστικών προγραμμάτων χωρίς να παραγνωρίζεται η παιδευτική αξία
υπηρετείται και η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών.
Στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό
Δίκτυο: ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ: ΗΘΗ, ΕΘΙΜΑ, ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, από δύο Διευθύνσεις της Αττικής και στηρίζεται
πάνω στα πολιτιστικά προγράμματα που εκπονούνται από τα σχολεία μας εκτός
ωρών διδασκαλίας.
Πριν σας παρουσιάσω το Δίκτυο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιδέα, το
κίνητρο που οδήγησε στη δημιουργία ενός Δικτύου για το Λαϊκό Πολιτισμό. Όλες
οι ιδέες ακουμπούν πάνω σε ένα κίνητρο και αυτό πάλι πηγάζει από μια στέρηση,
ένα κενό. Όσοι ζουν στις μεγαλουπόλεις βιώνουν αυτό το κενό σαν ένα αίσθημα
έλλειψης ή σαν νοσταλγία για τον τόπο της καταγωγής τους και όλα αυτά που
μοιράζεται μια κλειστή κοινωνία.
1
Page 2
Πολλοί από μας άκουσαν τα νανουρίσματα της μάνας τους, αλλά η γενιά μας δεν
νανούρισε τα παιδιά της, γιατί αυτά ξεχάστηκαν και δεν αναπαράχθηκαν στο
περιβάλλον της πόλης. Ξεχάστηκαν από τη μνήμη μας αλλά δε διαγράφηκαν από
τα όνειρά μας, γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, το παρελθόν μέσα στο παρόν ζει,
όπως έλεγε ο Δημ. Πετρόπουλος, και αυτός είναι ένας θησαυρός που τον
κουβαλάμε.
Σήμερα πιστεύουμε ότι θα είμαστε τυχεροί αν αυτό που η δική μας γενιά, της
εσωτερικής μετανάστευσης δεν έκανε, το κάνουν τα δικά μας παιδιά. Για να
φτιάξουμε την ιστορία του μέλλοντος ή καλύτερα να προχωρήσουμε το μέλλον της
ιστορίας μας, πρέπει να ακουμπήσουμε στο παρελθόν, γιατί τα κεντήματα του
παρόντος μόνο με τις κλωστές του παρελθόντος κεντιούνται. Αυτές τις κλωστές
που έχουν τη δυνατότητα να μας κάνουν να δούμε ποιοι αληθινά είμαστε. Αυτή,
λοιπόν, η δημιουργική ανάγκη να γνωρίσουμε την ταυτότητά μας είναι η ανάγκη
πολλών καθηγητών και πάνω από όλα πιστεύουμε ότι είναι η ανάγκη των παιδιών
μας και των μαθητών μας, που δεν έπαιξαν τα παιχνίδια της γειτονιάς, δε
χόρεψαν στα πανηγύρια, δεν άκουσαν το παραμύθι της γιαγιάς κοντά στο
αναμμένο τζάκι, δεν άκουσαν νανουρίσματα, δεν προετοίμασαν το γάμο στο
χωριό, δεν, δεν, δεν…..Αυτά τα ρομποτάκια της βεράντας πρέπει όχι να μάθουν
θεωρητικά, αλλά να αναβιώσουν τις στιγμές της λαϊκής ψυχής, γιατί μόνο έτσι θα
μπορέσουν να ερμηνεύσουν τη δική τους. Έχουμε χρέος να τα φέρουμε κοντά στη
λαϊκή μας παράδοση για να διερευνήσουν τις επιβιώσεις παλαιών πολιτιστικών
στοιχείων στη σύγχρονη ζωή του λαού μας, να αντιληφθούν καλύτερα την
καθημερινότητά τους, και μέσα από μια βαθύτερη συγκριτική έρευνα να μάθουν
να αναγνωρίζουν ποια είναι και να μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τη
συνέχεια.
Όλα αυτά αποτέλεσαν την απαρχή της ίδρυσης ενός Δικτύου για το λαϊκό
πολιτισμό που οδήγησε τα σχολεία μας να εκπονήσουν σχετικά προγράμματα.
Με τον όρο λαϊκό πολιτισμό εννοούμε τόσο τον παραδοσιακό, προβιομηχανικό,
προκαπιταλιστικό όσο και τον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό, έτσι όπως αυτός
διαμορφώνεται μέσα στα πλαίσια των εθνών κρατών. Ένα
πολιτιστικό
πρόγραμμα που εστιάζεται στη Λαογραφία έχει δύο σκοπούς: τον παιδαγωγικό-
παιδευτικό και την αισθητική καλλιέργεια του μαθητή. Ο παιδευτικός σκοπός
επιτυγχάνεται, γιατί οι μαθητές αποκτώντας συνείδηση της ανθρώπινης
συμπεριφοράς αξιολογούν τα πολιτιστικά επιτεύγματα ως προϊόν της ανθρώπινης
συλλογικής προσπάθειας και κατανοούν καλύτερα την έννοια της συνεργασίας.
Επί πλέον η γνώση του παρελθόντος γίνεται κινητήρια δύναμη για νέα
δημιουργία, ώστε να αποτελέσουν οι μαθητές μέρος του πολιτικού γίγνεσθαι και
να γίνουν δρώντα άτομα.
Η αισθητική αγωγή υπηρετείται γιατί ο λαϊκός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει
πηγή έμπνευσης στο σχολείο για καλλιτεχνική δημιουργία και θεατρική
αξιοποίησή του σε ποικίλες εκφάνσεις του: από την προφορική παράδοση
(παραμύθια παραδόσεις, παροιμίες, δημοτικά τραγούδια), την καθημερινή ζωή
στο χωριό, τα λαϊκά παραδοσιακά παιχνίδια, τον εθιμικό κύκλο της ζωής, τα
παραδοσιακά επαγγέλματα, το θέατρο σκιών κ.α. Ειδικά τα λαϊκά δρώμενα, οι
πρωτοβάθμιες αυτές μορφές λαϊκού θεάτρου που ανάγονται σε μια κυριολεκτικά
2
Page 3
προϊστορική εποχή, προσφέρονται για πολύτεχνη καλλιτεχνική δραστηριότητα
(θέατρο, μουσική, χορό, κίνηση, εικαστική και οπτικοακουστική έκφραση).
Η μέθοδος προσέγγισης θεμάτων της λαογραφίας μπορεί να συνδυάζει την
καταγραφή στοιχείων της πολιτισμικής ταυτότητας, με τη μέθοδο της προφορικής
ιστορίας και ανθρωπολογίας που εστιάζει στις αφηγήσεις ζωής, στη συλλογική
μνήμη και στη βιωμένη εμπειρία των αφηγήσεων, κυρίως, ηλικιωμένων ατόμων,
αλλά και στην έρευνα γραπτών πηγών εφημερίδων, περιοδικών, φωτογραφιών
και μελετών καθώς και ιστορικών, ανθρωπολογικών μελετημάτων για τη
συγχρονική, διαχρονική και διαπολιτισμική προσέγγιση θεμάτων του λαϊκού
πολιτισμού. Επίσης πρέπει να αξιοποιεί και τη σύγχρονη λειτουργία της
λαογραφίας, όπως εντοπίζεται σε διαφορετικά πεδία (πολιτικός λόγος, διαφήμιση,
τηλεοπτικά σήριαλ, άρθρα ποικίλης ύλης στον περιοδικό τύπο, μηνύματα στο
ιντερνετ και αλλού).
Τα λαογραφικά προγράμματα, εξάλλου ενδείκνυνται κατεξοχήν σε μια
διαπολιτισμική εκπαίδευση, που επιδιώκει να επισημάνει τα στοιχεία εκείνα που
ενώνουν τους λαούς και να διδάξει ανθρωπολογικά τους μαθητές. (Κακάμπουρα –
Τίλη Ρέα, 2000: 215 – 228).
Η συγκριτική λαογραφία μπορεί να αποτελέσει μια πρόταση για μια σύγχρονη
διαπολιτισμική εκπαίδευση( Σκούρτου, 1997, 58) από ομάδες μαθητών με
διαφορετικό σχολικό επίπεδο και διαφορετική πολιτιστική συγκρότηση.
Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στη μεθοδολογία. Υπάρχουν μελετήματα και μια
πλούσια βιβλιογραφία που μπορούν να προσεγγίσουν οι καθηγητές της μέσης
εκπαίδευσης και ως προς τη θεματολογία και ως προς τη μεθοδολογία. Θα ήθελα
όμως να αναφέρω το βιβλίο «Παιδαγωγικά της Λαογραφίας» (Φάκελος
Βιβλιογραφικού Υλικού) Επιμέλεια Ρέας Κακάμπουρα, Αθήνα 2002, που θεωρώ
ως σημαντικό εργαλείο για ξεκίνημα για το δάσκαλο της πρωτοβάθμιας και της
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί είναι ένα πρόγραμμα διδασκαλίας του λαϊκού
πολιτισμού και περιλαμβάνει διδακτικό υλικό, μέθοδο διδασκαλίας και σχέδια
εργασίας. Είναι ειδικό για την πρωτοβάθμια ωστόσο μπορούν να βοηθηθούν και
οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας.
Ίδρυση και λειτουργία Δικτύου
Το πολιτιστικό Δίκτυο για το Λαϊκό πολιτισμό που απευθύνεται στη
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεκίνησε πιλοτικά μετά από πρότασή των δύο
υπευθύνων πολιτιστικών θεμάτων (Μαρίας Χατζή και Νίκου Γκόβα) σε δύο
Διευθύνσεις της Αττικής. Στη Δ΄Αθήνας και στην Ανατολική Αττική που συνολικά
αγκαλιάζουν 18 Δήμους της Αθήνας.
Ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Η εμβέλεια του περιορίστηκε στα σχολεία των
δύο διευθύνσεων, για τούτη τη διετία, αλλά η προοπτική του είναι να αγκαλιάσει
όλη την Ελλάδα.
Στις δύο πρώτες συναντήσεις της ομάδας εργασίας αφού συζητήθηκε η
αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός Δικτύου που να λειτουργεί σαν τράπεζα
πληροφοριών και να συντονίζει τις ενέργειες των σχολείων αποφασίστηκε η
3
Page 4
δημιουργία και υλοποίηση ενός προγράμματος συνεργασίας σχολείων των δύο
Δ/νσεων με τη μορφή «Περιφερειακού θεματικού Πολιτιστικού Δικτύου» και με
τίτλο
ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ: ΗΘΗ, ΕΘΙΜΑ, ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Τέλος, ορίστηκαν τα μέλη, τα συνεργαζόμενα μέλη, οι επιμορφωτικές
δραστηριότητες, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα κατά την πρώτη διετία και κατά
τη δεύτερη φάση λειτουργίας του δικτύου, η παιδαγωγική και η συντονιστική
επιτροπή, οι συνεργαζόμενοι φορείς και τα οικονομικά θέματα. Η απόφαση
ίδρυσης του Δικτύου υπογράφηκε από τους δύο Διευθυντές κ.Δόμνα
Καζακοπούλου και κ.Απόστολο Παπακωνσταντίνου και κατατέθηκε στο Τμήμα
Αισθητικής Αγωγής στο ΥΠΕΠΘ.
Ξεκινώντας τον ιδεολογικό εξοπλισμό σε συνεργασία με το πρόγραμμα Μελίνα και
τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών τον κ. Μ.Μερακλή, τον κ.Μ. Αλεξιάδη
και τη δόκτορα Ρέα Κακάμπουρα πραγματοποιήσαμε τρία σεμινάρια και μία
Ημερίδα.
Στις συναντήσεις αυτές οι συνάδελφοι είχαν την δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν
έννοιες και να πληροφορηθούν τις προσεγγίσεις της λαογραφίας, της κοινωνικής
ανθρωπολογίας, της εθνολογίας κ.λ.π. Ακόμα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν
ζητήματα μεθοδολογίας και συγκέντρωσης υλικού καθώς και ιδέες για θέματα
λαογραφικής προσέγγισης.
Είκοσι έξι (26) σχολεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και πραγματοποίησαν
πολιτιστικά προγράμματα με λαογραφικό περιεχόμενο τα οποία παρουσίασαν στα
σχολεία τους και στις 27/Ιουνίου 2006 στην Ημερίδα Παρουσίασης. Εκεί
παρουσιάστηκαν όλα τα προγράμματα μαζί τα οποία εντυπωσίασαν με την
ποικιλία στη θεματογραφία αλλά και στη μεθοδολογία. Ήταν μια μοναδική
εμπειρία για όλους. Ο ένας πλούτιζε από την εργασία του άλλου.
Οι στόχοι μας για τη λήξασα σχολική χρονιά στέφθηκαν με τη μεγαλύτερη επιτυχία
και αυτό μας γέμισε ζωντάνια και μας έδωσε χαρά. Αναβαπτιστήκαμε μέσα από
τους παλμούς της λαϊκής ψυχής, της ψυχής μας, πού χάρηκε την πολυπλοκότητα
και την ευρηματικότητα καθηγητών και μαθητών και πλημμύρισε από ευτυχία για
τη διάθεση, τη φιλοτιμία και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα
θέματα της λαϊκής μας παράδοσης.
Θα παρουσιάσω τα προγράμματα των παρακάτω σχολείων με διαφάνειες για να
δείξω ένα μέρος της καταπληκτικής δουλειάς που έγινε…………………………………..
……………………………………………………………………………………………
4α) Γ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΕΡΑΚΑ, «Μύθοι και παράδοση μέσα από την Ελληνική
τέχνη», Μεταξά Ανδρ. Μαραβελάκη Μαρ. Μπολιεράκη Κων. Ποδαπέλης Στ.
4β) Γ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΕΡΑΚΑ, «Παραδοσιακός χορός: Μέσο έκφρασης και
δημιουργίας», Φυντανίδου Τραντ.











Μετ' εμποδίων λειτουργούν τα μουσικά σχολεία
* Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο, λείπουν προγράμματα και βιβλία
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα εξειδικευμένα σχολεία καλλιτεχνικής και μουσικής κατεύθυνσης. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί και γονείς στα 32 Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια και στα δύο Καλλιτεχνικά Γυμνάσια, οι διορισμοί των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση ενώ απουσιάζουν τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών μουσικής κατεύθυνσης το 90% των καθηγητών στα μουσικά σχολεία είναι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές οι οποίοι διορίζονται σχεδόν πάντα τον Οκτώβριο, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους. Επίσης τα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί τροποποιούνται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης.
Επίσης με προβλήματα αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο και για τα Καλλιτεχνικά Λύκεια, αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις στα θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας τους, όπως σημειώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο καλλιτεχνικά Γυμνάσια, ένα στον Γέρακα Αττικής και ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ωστόσο λυκειακή τάξη θα δημιουργηθεί μόνο στον Γέρακα όπου λειτούργησε και το πρώτο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο. «Παρ' όλο που βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς εκκρεμούν μια σειρά από ζητήματα όπως είναι η ύλη του προγράμματος των λυκείων, η βιβλιογραφία και οι θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου κ. A. Μπόθος. Και συνεχίζει: «Το σχολείο λειτουργεί με πολλά προβλήματα, η κτιριακή υποδομή δεν επαρκεί για τις ανάγκες του Γυμνασίου και στο ίδιο κτίριο θα λειτουργήσει και Λύκειο, ενώ είναι αμφίβολο αν θα γίνουν έγκαιρα οι διορισμοί των εκπαιδευτικών».
«Ενα βασικό πρόβλημα των σχολείων είναι η απουσία οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας με αποτέλεσμα το σχολείο να μην μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του» προσθέτει ο γραμματέας της ΟΛΜΕ κ. Γρ. Καλομοίρης. Μάλιστα αναφέρει ότι την περασμένη χρονιά οι καθηγητές γενικής παιδείας διορίστηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στις 20 Οκτωβρίου.
Ωστόσο αρμόδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά «ότι τα Καλλιτεχνικά Λύκεια θα λειτουργήσουν τη νέα χρονιά το αναλυτικό τους πρόγραμμα θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα και οι καθηγητές θα είναι στις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο».
Το ΒΗΜΑ, 07/05/2006 , Σελ.: A45Κωδικός άρθρου: B14755A452ID: 276933
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


























Θέατρο στην Εκπαίδευση
1Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πάτρα 23, 24 & 25 Φεβρουαρίου 2007

«Θέατρο, Σχολείο, Ζωή: ανιχνεύοντας σημεία επαφής, δημιουργώντας δεσμούς»

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ - ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ
Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ΒΑ, ΜΑ, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, έχει κάνει σπουδές υποκριτικής στο 3ετές εργαστήριο του θεάτρου Στοά και θεατρικής αγωγής σε πλήθος σεμιναρίων. Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Έχει παίξει στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει διδάξει Θεατρική Αγωγή στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Γέρακα, Θεατρικό παιχνίδι σε δημόσια ΙΕΚ και στο εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Μαιρηβή, Ιστορία/ Δραματουργία Θεάτρου στη δραματική σχολή Εμπρός-Εργαστήριο και στην Ακαδημία Τεχνών Ακμή. Έχει διευθύνει εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θέατρου στο Βέλγιο, Λιθουανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο κ.ά. Από το 2003 διδάσκει το μάθημα «Διδακτική του Θεάτρου. Θεωρία και Πρακτική» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας. Έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό βιβλίο «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (2006- Ανάθεση ΙΔΕΚΕ για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων). Κείμενά της έχουν εκδοθεί σε θεατρικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και θεατρικές εκδόσεις.
Εργαστήρια : Εργαστήριο: 3D Animation
Ημερίδα για τό 3d Animation πραγματοποιήθηκε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα στις 14 Απριλίου 2005. Στην Ημερίδα μετείχαν οι μαθητές που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις σύγχρονες τεχνολογίες. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Πατρίκιος τους μίλησε και τους έδειξε τις δυνατότητες του 3d animation στην κατασκευή τρισδιάστατων κινούμενων σχεδίων.Προηγήθηκαν προβολές με ανάλογα παραδείγματα και επακολούθησε συζήτηση του δημιουργού με τους μαθητές.Εξ αιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που σημειώθηκε, ορίστηκε η επανάληψη της Ημερίδας για τη νέα σχολική χρονιά 2005-2006.


ANAKOINΩΣΕΙΣ ΤΗΣ MEdIES



Δευτέρα, 29 Μάιος, 2006
1. Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Στα πλαίσια του 8ου Eco Festival που περιλαμβάνει μια σειρά από ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (5 Μαiου-5 Ιουνίου) με θέμα "Η Φύση εμπνέει τηνΤέχνη και η Τέχνη αποκαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά της Φύσης" διοργανώνεται η Έκθεση: "Η Τέχνη στην Ανακύκλωση" από το ΚαλλιτεχνικόΓυμνάσιο Γέρακα, η οποία φιλοξενείται στον Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων.
Παρασκευή, 26 Μαιου ως Δευτέρα, 5 Ιουνίου, Ώρες: 9:00-13:00 και 17:00-21:00, Δε και Κυ απόγευμα: κλειστάΠολιτιστικό Κέντρο Μελίνα: Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο, Τηλ 210-3452150




Με μαθητές

Από τη συνάντηση του Ηλία Ανδριόπουλου με τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα
Ο Ηλίας Ανδριόπουλος επισκέφθηκε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα χθες, για να συναντήσει και να συνομιλήσει για το έργο του «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» με τους μαθητές του τμήματος των Εικαστικών της Γ' γυμνασίου. Η επίσκεψη οργανώθηκε με αφορμή το απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, που συμπεριλαμβάνεται στα κείμενα του βιβλίου της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ' γυμνασίου και με πρωτοβουλία της φιλολόγου της τάξης, Αλεξάνδρας Βασιλοπούλου.Ο συνθέτης αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά και ενδιαφέρον την πρόσκληση. Ετσι, οι έφηβοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία, παρουσία του συνθέτη, ν' ακούσουν τραγούδια από το συγκεκριμένο μουσικό έργο, να του τραγουδήσουν σε χορωδία το αγαπημένο του κομμάτι, όπως τους εκμυστηρεύτηκε, «Τα αηδόνια στην Ιθάκη» και να συζητήσουν μαζί του. Τέλος, δυο μαθητές Ελληνοσουηδοί τού χάρισαν δυο πορτρέτα του, που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι, ως ενθύμιο για την τιμή που τους έκανε ο Ηλίας Ανδριόπουλος να επισκεφτεί την τάξη τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2007
11 ΒΡΑΒΕΙΑ σε Ελληνες μαθητές στον παγκόσμιο διαγωνισμό δημιουργικής έκφρασης

Μαθήματα δημιουργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε ελληνικά χέρια πέρασαν τα 11 από τα 23 βραβεία του παγκόσμιου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργικής έκφρασης που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Βραβείο πήρε και το Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού Κύπρου
Ο διαγωνισμός με θέμα «Αλληλεγγύη: σύνθημα νεολαίας» έγινε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γαλλίας στη Βόρεια Ελλάδα με την ευκαιρία της εισόδου της χώρας μας στην Παγκόσμια Οργάνωση Γαλλοφωνίας. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει την Κυριακή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.Συμμετείχαν περίπου 450 μαθητικές ομάδες (περισσότεροι από 1.000 μαθητές) από 22 χώρες. Διαγωνίστηκαν μαθητές από: Αλγερία, Γερμανία, Βουλγαρία, Καναδά, Καμερούν, Κύπρο, Ισπανία, Ιράν, Ιταλία, Μαρόκο, Μολδαβία, Πολωνία, Κονγκό, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Τυνησία, Ουκρανία, Τουρκία, Βιετνάμ και Λιθουανία. Στόχος του διαγωνισμού ήταν, μέσα από το πνεύμα που πρεσβεύει η γαλλοφωνία, να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τη σκέψη και τις προτάσεις τους για τον μικρό ή τον μεγάλο κόσμο που τους περιβάλλει.«Συνεργαζόμενοι ανά δύο να δημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό έργο, αντλώντας την έμπνευση από τις αρχές του σεβασμού του ενός προς τον άλλο, την αλληλοαναγνώριση, την αποδοχή και την κατανόηση της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας, την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, όπου και αν βρίσκονται, όποια γλώσσα κι αν μιλούν, όποια εθνικότητα κι αν έχουν», επισήμανε η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ειρήνη Μωσαΐδου-Καμπαδάκη. Το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο πήρε το σχολείο «Κένεντι» της Ιταλίας. Το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης. Βραβείο εικαστικής έκφρασης πήραν το 1ο Λύκειο Ηρακλείου και το 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Βραβείο κειμένου τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη. Βραβείο μαρτυρίας πήρε το Πυθαγόρειο Ενιαίο Λύκειο Σάμου. Βραβείο νεανικής έκφρασης το Γυμνάσιο Ευδήλου Ικαρίας και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα.Βραβείο χιουμοριστικής διάθεσης το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Βραβείο καλύτερης ομαδικής εργασίας το Α' Τοσίτσειο Αρσάκειο Γυμνάσιο Εκάλης. Βραβείο σχεδίου το 1ο Ενιαίο Λύκειο Χανίων. Ακόμη διακρίθηκαν το 2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης και τα Εκπαιδευτήρια Μ. Πετράκη Βαλσαμίδου. Βραβείο κειμένου πήρε το Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού Κύπρου. Ολοι οι μαθητές θα παραλάβουν έπαινο συμμετοχής.
Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2005






Σχολεία

elet@enet.gr

*Γράφει ο κ. Αντώνης Τζανακάκης, δ/ντής Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα,
Αττική:«Με αφορμή το άρθρο "Πειραματισμοί στην Παιδεία", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 23 Απριλίου, θα ήθελα να προσθέσω ότι τα βάρη πέφτουν και σε εκπαιδευτικούς που καλούνται να εφαρμόσουν τις "μεταρρυθμίσεις" ή καινοτόμους θεσμούς. Αλήθεια ποια σοβαρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία χρόνια εκτός από τις συνεχείς αλλαγές του συστήματος εξετάσεων για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Εγινε κάτι σημαντικό για τον περιορισμό της μαθητικής διαρροής στο Γυμνάσιο; (εκπαίδευση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ. από ειδικευμένους καθηγητές). Η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και το νόμο 1566/85, εξασφαλίζεται όμως με εκπαιδευτικές δομές και υποδομές; Επιδίωξη και όραμα πρέπει να είναι ένα "ανθρώπινο" σχολείο που λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς, προσφέρει μορφωτικά αγαθά, αποδέχεται την αρχή ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και συνεπώς χρειάζεται ανάλογη αντιμετώπιση και "δημοκρατικό" στο οποίο να μπορούν να φοιτούν όλα τα παιδιά και να προετοιμάζονται για την κοινή ζωή. Σας ενημερώνω επίσης ότι από τον Ιανουάριο του 2004 λειτουργεί το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα και από τον Σεπτέμβριο του 2004 λειτουργεί και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης. Από το Σεπτέμβιο του 2001 λειτουργούν οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (ΣΣΝ), θεσμός εξαιρετικά χρήσιμος σε περίπτωση που λειτουργεί σωστά και όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/05/2005






Γεννημένοι... σκηνοθέτες
Π.Θ.Κ.
Σαράντα παιδιά από όλη την Ελλάδα- 12 έως 23 χρόνων- έτρεξαν να στείλουν προτάσεις για να κάνουν σκηνοθεσία στο πρόγραμμα Πρώτο Βήμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη σκηνοθεσία - με τη δημιουργία μιας ψηφιακής ταινίας έως 7΄- νέοι άνθρωποι και να καλλιεργήσουν από μικροί την αγάπη τους στον κινηματογράφο- πέρα από το αν θα ασχοληθούν επαγγελματικά με το σινεμά μελλοντικά. Και από τις 40 προτάσεις επιλέχθηκαν οι 16 ακόλουθες: «Παιχνίδια από τις πατρίδες μας» (132ο Δημοτικό Γκράβας), «Παίζουμε ήσυχα και ωραία» του Λευτέρη Σινά (Εκπαιδευτήρια Καντά), «Ευτυχώς που ο καθένας μας είναι διαφορετικός» (εξαθέσιο Πειραματικό Ειδικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών), «Το παιδί με τα τριαντάφυλλα» της Δήμητρας Βογιαντζάκη (φοιτήτρια Πολυτεχνείου), «Πλάνα ζωής» (5ο Λύκειο Αθηνών),«Ημερολόγιο ζωής» των Χριστίνας Φακίνου, Χρήστου Λώμου (Λύκειο Περιστερίου), «Έχει ησυχία στην οδό Κρίνων» του Κωνσταντίνου Χειλά(Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο- Λύκειο Γέρακα), «Cappe diem- Αδράξτε τη μέρα» του Χρήστου Φιλίππου (Λύκειο Αμυνταίου), «Ο άσπρος θάνατος» (Γ1 τμήμα Γυμνασίου Λεοντείου Πατησίων), «Επαφή» του Γιώργου Μπονέλου (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών), «Κρυφή ζωή» (8ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών), «Ο ξανθός ιππότης» της Μαρίας Σαραντάρη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), «Κλιπ-κλιπ η ζωή μου» (2ο ΤΕΕ Αιγάλεω), «Η περιπέτεια μιας μάσκας και η περιποίηση μαλλιών» (Δημοτικό και Γυμνάσιο Ξενώνα «Φλόγα»), «Η βαλίτσα» του Χρήστου Νέστου (φοιτητής ΙΕΚ ΑΚΜΗ), «Μέχρι σήμερα» του Παύλου Δώγα (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Άγγελος Δεληγιάννης (Τμήμα Γραφιστικής ΤΕΙ Αθήνας).





ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (To BHMA)
εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART» που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ιδρυμα Ευγενίδου από 5 Ιουνίου ως 31 Ιουλίου 2007, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου με ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και με εντυπωσιακές δημιουργίες οι οποίες λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας. Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα και Τρίτη (10.00-13.00) και από Τετάρτη ως Κυριακή (10.00 - 20.30). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


«ECO-TRASH ART» στο Ίδρυμα Ευγενίδου
29/5/2007



Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART», που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 5 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου. Οι νεανικές φωνές με την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους, αλλά και με εντυπωσιακή ωριμότητα, μιλούν για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη θεματική ενότητα «ECO-TRASH ART» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας.
Η εικαστική παρέμβαση των παιδιών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα αποτελεί προϊόν μελέτης πάνω στη θεματική ενότητα «ECO ART». Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.
Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση «ECO-TRASH ART», με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.
Η Trash-Art αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής όπου τέχνη και τεχνολογία συμπορεύονται για να απεικονίσουν καινούργια «καταφύγια», συνεχίζοντας ωστόσο να εκπορεύονται από τον άνθρωπο και να απευθύνονται στον άνθρωπο...
Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.
Πρόγραμμα λειτουργίας της Έκθεσης
Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00 και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Εγκαίνια Eco Festival 2007
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα


26 Μαΐου- 5 Ιουνίου Έκθεση “Η Τέχνη στην Ανακύκλωση” – Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο)
Ώρες Λειτουργίας: 9.00-13.00 & 17.00-21.00 εκτός Δευτέρας & απογεύματος Κυριακής
Aφορμή γι’ αυτήν την έκθεση στάθηκε η έντονη δημιουργικότητα και η αστείρευτη φαντασία των Μαθητών του ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ.
Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» είναι ένα πάντρεμα της τέχνης με την ανακύκλωση όπου οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα ερεύνησαν τις δυνατότητες και τις διαδικασίες επαναχρησιμοποίηση μετάλλου, πλαστικού, γυαλιού και χαρτιού και έμάθαν διάφορους τρόπους χρήσης τους μέσα από την δημιουργία κατασκευών, την τέχνη του Μωσαϊκού, της Χαρακτικής, της Γλυπτικής, του Βιβλίου, την Τέχνη της Ενδυμασίας, των Θεατρικών Δρώμενων και του Κουκλοθέατρου.
Προτάσεις που απορρέουν από την διερεύνηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην φύση, την αστική καθημερινότητα και την τέχνη δίνοντας νέα διάσταση ζωής στα ήδη χρησιμοποιημένα αντικείμενα.
Η Ανακύκλωση αποτέλεσε ένα εξαιρετικό θεματικό πλαίσιο για την ανάδειξη της δυναμικής απορρόφησης των απορριμμάτων από την φύση αλλά και της αδιάρρηκτης σχέσεις ανάμεσα στα περιβλήματα των καταναλωτικών αγαθών και την τέχνη

Αφιέρωμα
8ο Eco Festival 2006 Η Φύση για την Τέχνη και η Τέχνη για την Φύση στην Αθήνα

"Η Φύση εμπνέει την Τέχνη και η Τέχνη αποκαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά της Φύσης". Στο απόφθεγμα αυτό του Κικέρωνα στηρίζεται η πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Ελλάδα Καθαρή" για τη διοργάνωση του οικολογικού φεστιβάλ της Αθήναs, του γνωστού πλέον Eco Festival, το οποίο φέτος διαρκεί από τις 5 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διεξάγεται μια σειρά από ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η "Ελλάδα Καθαρή" καθιέρωσε το 1999, το Eco Festival ως ένα θεσμό που είχε διττό ρόλο. Να αναδείξει τον Πολιτισμό και να προωθήσει την ευαισθησία και το σεβασμό μας προς το Περιβάλλον. Ο θεσμός του Eco Festival ξεκίνησε ως μία ιδέα που θα συνδύαζε με έναν μοναδικό τρόπο Περιβάλλον, Πολιτισμό, Τέχνη και Μουσική. Ο οργανισμός International Festivals & Events Association Europe, χαρακτήρισε το Eco Festival, ως μια πρωτοποριακή ιδέα σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Το 2006 πραγματοποιείται το 8ο Eco Festival, το οποίο διατηρεί τον ευρωπαϊκό του χαρακτήρα και περιλαμβάνει ένα πολύ πλούσιο και αξιόλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ο πρωτοποριακός για τη χώρα μας θεσμός του Eco Festival, από τη πρώτη στιγμή αποτέλεσε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός όπου Περιβάλλον, Τέχνη, Μουσική και 'Ανθρωπος έρχονται τόσο κοντά και συνυπάρχουν τόσο αρμονικά. Ένα γεγονός που ευελπιστεί να γίνεται κάθε χρόνο πιο μεγάλο, πιο πλούσιο και να προσελκύει ακόμα περισσότερο κόσμο. Ένας θεσμός όπου οι έννοιες Περιβάλλον και Πολιτισμός συνυπάρχουν και συμβαδίζουν, αδιάρρηκτα συνδεδεμένες.
Το πρόγραμμα του 8ου Eco Festival έχει ως εξής:
Παρασκευή, 5 Μαΐου - Πέμπτη, 18 Μαΐου
Λυρικοί Κόσμοι: Εικαστική έκθεση με την Gabriela von Habsburg και τον Nikolas Hipp Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Ώρες: Τρ-Σα: 09:00-13:00 & 17:00-21:00, Κυ: 09:00-13:00
Παρασκευή, 6 Μαΐου - Σάββατο, 20 Μαΐου
Ελληνική Ομάδα 2006: Εργαστήρι του Guy Feaux de la Croix σε συνεργασία με σπουδαστές από τη Σχολή Καλών Τεχνών Χώρος: Ώρες:
Σάββατο, 6 Μαΐου - Τρίτη, 30 Μαΐου
Open-Air-Galerie: Έκθεση φωτογραφίας της Edith von Welser-Ude και του Christian Ude Χώρος: Ινστιτούτο Γκαίτε Ώρες: Δε-Πε: 09:00-21:00, Πα: 09:00-19:00, Σα: 09:00-13:00
Τρίτη, 9 Μαΐου - Σάββατο, 10 Ιουνίου
Έκθεση Ζωγραφικής της Μαρίας Κελαϊδή Χώρος: Γκαλερί 'Ανεμος Ώρες: Τρ-Πα: 10:00-14:00 & 17:30-20:30, Τε: 10:00-14:00, Σα: 10:00-15:00
Παρασκευή, 12 Μαΐου - Κυριακή, 21 Μαΐου
Τέχνη και Περιβάλλον: Έκθεση Trash Art Χώρος: Performance - Lab Χώρος Τέχνης και Έκφρασης Ώρες: Δε-Πα: 18:00-21:00, Σα: 18:00-22:00

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ
Kυριακή, 18 Iανoυαρίου 2004

Eικαστικά
Kολάζ με... περιοδικά
Eκθεση της Eλπίδας Πανονίδου εγκαινιάζεται στην γκαλερί TinT της Θεσσαλονίκης. Bρίσκοντας τρόπο να αντλήσει τα δικά της εκφραστικά μέσα από την πληθώρα των σύγχρονων προτεινόμενων εικαστικών μορφών, η Eλπίδα Πανονίδου φτιάχνει κολάζ με χιλιάδες αποκόμματα περιοδικών, αντικαθιστώντας το χρώμα με κομμάτια χαρτιού. Διάρκεια ώς τις 14 Φεβρουαρίου. Xρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη
Αυλαία με «Ώρα Ενάτη»
Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ
Η ΚΥΠΡΟΣ κλείνει απόψε το 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού με τη χοροθεατρική ομάδα X-it και το έργο «Ώρα Ενάτη». Στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, που διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο, συμμετέσχον φέτος 16 χορευτικές ομάδες από χώρες της Ε.Ε. - αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του φεστιβάλ -, μερικές από τις οποίες έδωσαν μερικά εξαίρετα δείγματα της σύγχρονης διεθνούς χορευτικής δημιουργίας. Η «Ώρα Ενάτη» ανεβαίνει σε χορογραφία - σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου, δραματουργική επεξεργασία Δημήτρη Καμαρωτού-Θανάση Γεωργίου, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, σκηνικά Νατάσας Γρυλάλη, κοστούμια Ελπίδας Πανονίδου, ενώ χορεύουν οι Θανάσης Γεωργίου, Κρίστης Κουπάτος, Μέντη Μέγα, Φώτης Νικολάου, >>>
ECO FESTIVAL 2007
Ομαδική Έκθεση “Picnic” Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Σύγχρονης Τέχνης 19 Μαΐου-5 Ιουνίου
«Κεντρική εστία» το Σκιρώνειο, που έχει σαν σκοπό του να ξυπνά την ευαισθησία όσων έρχονται στους χώρους του, σ΄ αυτή την έκθεση αφήνει να αναδυθούν οι μυρωδιές (από το χαμομήλι του Μάη, το ψωμί από τον παλιό χωριάτικο φούρνο…) από την όσμωση που αναπόφευκτα αναπτύσσεται ανάμεσα στις 4 διαφορετικές εικαστικές προτάσεις, είτε αυτές αφορούν στο αστικό, στο φυσικό, στο συναισθηματικό ή στο φανταστικό περιβάλλον.
Ο Χαράλαμπος Θεοδώρου από τη μια κινεί το χαρτί πάνω στο πυρωμένο μέταλλο της σόμπας μεταγράφοντας το τυχαίο σε εικαστικό γεγονός, ενώ από την άλλη συυλλέγει τις εικόντε του περιβάλλοντος χώρου μέσω ενός δωδεκαεδρικού καθρέπτη.Η Μαρίνα Μαραβελάκη επιχειρεί με ανακυκλώσιμα υλικά να δημιουργήσει έργα που θεματολογικά αναφέρονται στο αστικό περιβάλλον, συσχετίζοντας το με την αστική καταναλωτική κουλτούρα.
Η Κωνσταντίνα Μπολιεράκη υμνεί τη φύση. Με την πέτρα ως βασικό υλικό δημιουργεί σε ένα λυρικό περιβάλλον, όπου η αδρή γραμμή με καθαρές χρωματικές αντιθέσεις ορίζουν υλικά το φως.
Η Ελπίδα Πανονίδου χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές εικαστικές διαδρομές, το κολάζ και σχέδιο με κοινό στόχο, το εσωτερικό ταξίδι. Ο θεατής ακολουθώντας ένα παιδί –σύμβολο, ταξιδεύει με άξονα το συναίσθημα.

ΘΕΑΤΡΟ
function setFontSize(nAmmount)
{
if ((nFontSize>9 nAmmount>0) && (nFontSize
"Οι Μάχες του Μαραθώνα" στο Μπενάκη!
13:07 15/6

Τι: Ομάδα χορού Λάθος κίνηση, Οι Μάχες του ΜαραθώναΠου:Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς Πότε: 8 & 9 Ιουλίου Εισιτήρια : €20, €10 (Μειωμένο) "Οι Μάχες του Μαραθώνα" είναι ένα έργο που αποπειράται να ιχνογραφήσει τις έννοιες του ρατσισμού στην Ελληνική κοινωνία. Εμείς και o Άλλος, όπου ο Άλλος είναι καταρχήν ο αλλοεθνής, ο άνθρωπος με διαφορετική κουλτούρα αλλά και με διαφορετικό σώμα. Ο περιπαικτικός τίτλος, αναφέρεται στο γεγονός ότι εκεί όπου διεξήχθη η πρώτη μάχη μεταξύ Ελλήνων και «βαρβάρων», τώρα στεγάζονται μετανάστες από την Ασία και οι νικητές χτίζουν αθλητικά κέντρα. Στη διάρκεια της παράστασης, η οποία περιλαμβάνει 10 μέρη, παιδιά πολιτικών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, από το Κουρδιστάν, την Τουρκία, την Τσετσενία, το Ιράν, την Πολωνία, την Μολδαβία, την Αλβανία κ.α. συναντιούνται με τους συνομήλικους τους μαθητές της 2ης και 3ης τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα σε μία φανταστική μάχη, όπου αυτό το οποίο όλοι μαζί θα πρέπει να πολεμήσουν πραγματικά είναι η βαρβαρότητα της σύγχρονης κουλτούρας, η οποία αρνείται οιαδήποτε διαφορετικότητα. Η Ομάδα χορού Λάθος κίνηση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.Συντελεστές:Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Κωνσταντίνος Μίχος Βοηθοί χορογράφου: Τιτή Αντωνοπούλου, Γεωργία Παΐζη Μουσική: F ’n’ F, Frank Manning. Δραματουργία: Έλενα Πατρικίου Κοστούμια: Ελπίδα Πανονίδου Σκηνικά: Ανδρέας Βούσουρας Βίντεο: Μερχάς Αχμέντ Φωτογραφίες: Παύλος Φυσάκης, Χάρης Ακριβιάδης Επιμέλεια παραγωγής: Νίκος ΒαλκάνοςΧορεύουν: Ειρήνη Κουρούβανη, Γιάννης Λογοθέτης, Bo Ronnow Andersen, Χριστίνα Βασιλείου, Benno Voorham, Γιούλη Γούτσιου, Χριστίνα Μερτζάνι, παιδιά πολιτικών προσφύγων ηλικίας 10 έως 15 χρόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διδασκαλίας μεταναστών της ομάδας και μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα. Τραγουδούν: Ανθούλα Κώτσιου, Σοφία Μάτσια (Από το Πολυφωνικό Συγκρότημα Κτισμάτων Πωγωνίου).

19 Μαΐου-5 Ιουνίου Ομαδική Έκθεση PicnicΈργα των Χαράλαμπου Θεοδώρου, Μαρίνας Μαραβελάκη, Κωνσταντίνας Μπολιεράκη, Ελπίδας Πανονίδου
Χώρος: Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς – Πάρκο Σύγχρονης Τέχνης

5/2/2006Συμμετοχή των παιδιών της ΠΥΞΙΔΑΣ στην χορευτική παράσταση του Κωνσταντίνου Μίχου, «Οι Μάχες του Μαραθώνα» Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής
Μέγαρο ΜουσικήςΑίθουσα Μητρόπουλος5 Φεβρουαρίου 2006, 8.30 μμΠλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού ΧορούΟι Μάχες του Μαραθώνα(Tα ιστορικά ντοκουμέντα)απόσπασμα 15' από την ομώνυμη χορογραφία
και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεν μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας.
Από τον Πανηγυρικό στ. 50.1 - 50.8 του Ισοκράτη,
αλλά και από τηλεοπτικά παράθυρα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μίχος
Χορεύουν: παιδιά πολιτικών προσφύγων από το Διαπολιτισμικό κέντρο ‘Πυξίδα’ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες,
συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διδασκαλίας μεταναστών της Λάθος Κίνησης,
μαθητές της 1ης και 2ης τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα,
και οι Κωνσταντίνος Μίχος,
Ειρήνη Κουρούβανη,
Γιώργος Χρηστάκης,
Βοηθοί χορογράφου: Τιτή Αντωνοπούλου,
Γιούλη Γούτσιου
Λίνα Ιωαννίδου,
Γεωργία Παϊζη
Μουσική:Μανώλης Μανουσάκης
Κοστούμια : Ελπίδα Πανονίδου
Σκηνικά αντικείμενα: Ανδρέας Βούσουρας
Βίντεο : Μερχάζ Αχμέντ, από το πρόγραμμα Children In Communication About Migration εκτελεσμένο από την Πυξίδα και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, χρηματοδοτημένο από την Ε.Κ.*
Επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Βαλκάνος
10/11/2006: Δύο νέες εκθέσεις από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων
Δύο νέες εκθέσεις παρουσιάζει αυτές τις ημέρες ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στους εκθεσιακούς χώρους του στο Πνευματικό Κέντρο της οδού Ακαδημίας και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», στο Θησείο. Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής του Θεοφάνη Γιόση, που εγκαινιάζεται στις 10 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο και για την ομαδική έκθεση με τίτλο «15 Πνοές Δημιουργίας», που εγκαινιάζεται στις 13 Νοεμβρίου στο «Μελίνα».
Ο ζωγράφος Θεοφάνης Γιόσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Σχέδιο στο ΑΤΙ (απόφοιτος 1964) με δασκάλους τους Σ. Βασιλείου, Α. Τάσσο, Γ. Τσαρούχη κ.α. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και από το 1982 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Παράλληλα με την ζωγραφική εργάστηκε πολλά χρόνια ως εικονογράφος και σκιτσογράφος σε πολλά περιοδικά τυο αθηναϊκού Τύπου.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Η τελευταία ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας.
Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2006, ώρα: 19:30
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Κόντογλου), Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ώρες λειτουργίας: 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος και Δευτέρας
Η ομαδική έκθεση με τίτλο «15 Πνοές Δημιουργίας» περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, ψηφιακής φωτογραφίας, κατασκευών, εγκαταστάσεων και Video Art. Στην έκθεση συνυπάρχουν καλλιτέχνες χωρίς αναγκαστικά κοινή πορεία, που θέτουν όμως ερωτήματα και απαντούν σε αιτήματα της εποχής, θέτοντας ως στόχο το διάλογο ανάμεσα στο έργο, το θεατή και τον καλλιτέχνη.
Οι 15 Καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την ιδιαίτερη έκθεση είναι οι εξής: Παρασκευή Γαρδέλη, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Θεόδωρος Καλούμενος, Ελένη Καραγιάννη, Μαρίνα Μαραβελάκη, Σεβαστή Μαργαρίτη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Ειρήνη Μονιάκη, Ελένη Μουρτζανού, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Σοφία Μπόνη, Ελπίδα Πανονίδου, Αμαλία Περράκη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μιχάλης Τριαντάφυλλος.
Ομιλητής εγκαινίων: Θάνος Χρήστου, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2006, ώρα: 20:00
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, τηλ.: 210 34 52 150Ώρες λειτουργίας: 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος και Δευτέρας



Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2001 (ΒΗΜΑ)

Τερακότα Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη.Ελπίδα Πανονίδου, Εμμυ Χατζηφωτιάδου. Κολάζ, σχέδια και επιζωγραφισμένες φωτογραφίες. Ως τις 20 Οκτωβρίου.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2001
Πέμπτη 27/9
«Υδάτινο στοιχείο»
Εγκαινιάζεται σήμερα, στις 20.00, στην αίθουσα τέχνης Εποχές (Κηφισιάς 263) η έκθεση ζωγραφικής της Φωτίκας Καρδούλη με τίτλο «Υδάτινο στοιχείο». Πληροφορίες στο τηλ. 8083.645.
Κολάζ και ζωγραφική στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης Τερρακόττα (http: //www. terracotta.gr, Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη) η έκθεση της Ελπίδας Πανονίδου και της Εμμυς Χατζηφωτιάδου. Η έκθεση περιλαμβάνει κολάζ, σχέδια και επιζωγραφισμένες φωτογραφίες και θα διαρκέσει ως τις 20 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο τηλ. 031 235.689.
25/07/06 ** Η παράσταση της χοροθεατρικής ομάδας X-it ”Ώρα Ενάτη” που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Ιουλίου λόγω ατυχήματος του χορευτή Χάμιλτον Μοντέιρο θα δοθεί τελικά την Κυριακή 30 Ιουλίου.Ο ταλαντούχος χορογράφος Φώτης Νικολάου, γνωστός ως μόνιμο μέλος της Ομάδας Εδάφους και στενός συνεργάτης του Δημήτρη Παπαϊωάνου στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στη νέα του δουλεία θίγει το θέμα της εγκατάλειψης, της στιγμής της επώδυνης έκθεσης στο κενό, της κινητοποίησης της μνήμης. Επί σκηνής παίζει με τα στερεότυπα ενώ ταυτόχρονα τα υπονομεύει. Τον ενδιαφέρει η ανάδειξη της κρυφής πλευράς της πραγματικότητας όχι μέσω της αποδόμησης αλλά μέσω αλλεπάλληλων ρωγμών και ασυνεχειών στη ροή του έργου. Υπάρχει η αίσθηση ότι κάποια θραύσματα της ιστορίας λείπουν, χάθηκαν στην αναπαράστασή της, και είναι αυτά που αποκαλύπτουν την πολυεπίπεδη φύση της πραγματικότητας.Τα πρόσωπα του εργου φέρουν πέπλα που τα διαχωρίζουν από τον κόσμο. Μπροστά τους βλέπουν σημεία επικίνδυνα που τα προσελκύουν με εύκολες υποσχέσεις, σημεία δυσπρόσιτα όπου βρίσκεται η ησυχία, η πίστη, οι απαντήσεις που γυρεύουν. Η κίνηση είναι το μόνο τους όπλο ενάντια στην πτώση...”Ώρα Ενάτη” σε χορογραφία Φώτη Νικολάου, δραματουργική επεξεργασία Θανάση Γεωργίου - Δημήτρη Καμαρωτού, σκηνικά Νατάσας Γρυλάκη, κοστούμια Ελπίδας Πανονίδου και μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Χορεύουν οι Θανάσης Γεωργίου, Μεντή Μέγα, Αλτίν Χούτα (στη θέση του Χάμιλτον Μοντέιρο), Φώτης Νικολάου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Βαγγελιώ Ράντου, Μαίρη ΡάντουΣτο Σχολείον, Χώρος Β΄, ώρα έναρξης 21.00

TinT Eκθεση: Ground Zero
Στο Projectroom μέσα στη γκαλερί ΤinTΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ2-30 Ιουνίου 2005 GROUND ZERO (ή διαρροή εσωτερικότητας)Η ιδέα αυτής της εγκατάστασης ξεκινά από ένα συνειρμό για την έννοια της δόμησης και αποδόμησης των πραγμάτων. Η διαδρομή ανάμεσα στα δυο αυτά αντίθετα, χαρακτηρίζεται συχνά από ιδιαίτερα χαώδη, σκληρά, ισοπεδωτικά διαστήματα. Ωστόσο, και σ? αυτές τις περιπτώσεις κυριαρχεί τελικά η αυστηρότητα της (φυσικής) δόμησης. Η επιθυμία για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος -της αυστηρής δόμησης-, μου δίνει το ερέθισμα να αποκαλύψω την καθημερινή πρακτική μου (ζωγραφική) και να εκθέσω τη μεθοδολογία μου, δίνοντάς της όμως μια προέκταση στο χώρο. Τα μέσα μου (χαρτοταινίες), διαρρηγνύουν το επίπεδο τελάρο και υπολογιστικά καταλήγουν στο λεγόμενο GROUND ZERO του χώρου.Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1997-02) και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της μεταξύ άλλων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη με την ομάδα Art Con-Χ-ion (2001), στο Πεδίο δράσης Κόδρα ?03, οργάνωση Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς, επιμέλεια Γκαλερί TinT, Kαλαμαριά, Θεσσαλονίκη (2003), στην έκθεση με τίτλο Northwest passages, οργάνωση Ίδρυμα Pistoletto (2003), στην έκθεση Νέοι καλλιτέχνες ψηλαφούν τον κινηματογράφο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2003), κ.λ.π. Παράλληλα στον κυρίως εκθεσιακό χώρο:TEΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ από τις 2 Ιουνίου Μετά την περυσινή μεγάλη επιτυχία, αποφασίσαμε να οργανώσουμε για δεύτερη φορά φέτος το Τέλος Εποχής, την έκθεση με όλα τα έργα από το ντεπώ της γκαλερί και των συνεργατών μας, παλιών και νέων, σε ειδικές τιμές!Ο Mιχάλης Αρφαράς, o Aνδρέας Βούσουρας, η Μαρία Γιαννακάκη, η Raquel Gralheiro, ο Τάκης Ζερδεβάς, η Ελένη Θεοφυλάκτου, o Vitor Espalda, η Ελένη Λύρα, ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Παύλος Νικολακόπουλος, η Ελπίδα Πανονίδου, η Ράνια Ράγκου, η Daniela Steele, η Ελένη Φωτιάδου, ο Παντελής Χανδρής, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, η Μανταλίνα Ψωμά, είναι μερικοί μόνον από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν με χαρακτικά και μοναδικά έργα στο Τέλος εποχής, που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.Γκαλερί TinTΧρυσ. Σμύρνης 13, 546 22 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-235 689, τηλ./ fax 2310- 220 191

Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000

Εικαστικά
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

... με υπογαφή
Καλλιτεχνική κατασκευή της Κ. Βαβλίτου στον «Αστρολάβο»
Δώρα υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τους δημιουργούς τους σε πολύ προσιτές τιμές, ετοίμασαν για τις φετινές γιορτές οι αίθουσες τέχνης «Αστρολάβος», στη Δεξαμενή (Ξανθίππου 11) και στον Πειραιά (Ανδρούτσου 140). Το γούρι της χρονιάς είναι ένα στρουμπουλό αγγελάκι σε ασήμι του Φαίδωνα Πατρικαλάκι. Ακόμη μπορείτε να βρείτε: Μια σειρά μικρές μεταξοτυπίες του Δημήτρη Μυταρά με καράβια σε πλεξιγκλάς, αλλά και μεγαλύτερες μεταξοτυπίες. Καράβια - καλλιτεχνικές κατασκευές με μεταξοτυπίες σε πλεξιγκλάς και φύλλο χρυσού της Λήδας Παπακωνσταντίνου. Καλλιτεχνικές φωτογραφίες με xριστουγεννιάτικα θέματα της Αννας Σκαρλάτου. Αγγελάκια, Χριστουγεννιάτικα δέντρα και ρόδια από διάφορα μέταλλα της Κατερίνας Βαβλίτου. Παζλ και αγγελάκια της Μαρίας Ζιάκα. Μικρογλυπτό - γοργόνα του Αγγελου Βλάσση. Καραβάκια του Στέλιου Γαβαλά. Λιθογραφίες με θέμα ρόδια και καραβάκι του Μίλτου Παντελιά. Τασάκια με μεταξοτυπία του Νίκου Στεφάνου. Κάρτες εορταστικές, αλλά και πρωτότυπα έργα νέων καλλιτεχνών.
· Η αίθουσα τέχνης «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11), παρουσιάζει από τις 13/12 (8μ.μ.) έκθεση με πίνακες και καλλιτεχνικά αντικείμενα των: Σ. Δασκαλάκη, Α. Δρούγκα, Ο. Ζούνη, Χρ. Καρά, Γ. Κυριάκου, Ρ. Κωνσταντόγλου, Χρ. Μποκόρου, Δ. Μυταρά, Μ. Σπηλιόπουλου, Π. Φειδάκη, Γ. Χαδούλη κ.α. Ακόμη, φιλοξενούνται κουτιά, βάζα, τασάκια, πιατέλες και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 13 Ιανουαρίου.
Ασυνήθιστα μικροαντικείμενα και πρωτότυπα δώρα μπορείτε να διαλέξετε έως τις 12 Ιανουαρίου στην αίθουσα τέχνης «Τερακότα» (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Ο Χρήστος Αλαβέρας ετοίμασε ζωγραφισμένες κεραμικές πιατέλες, η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη φωτεινά κουτιά, η Μαρία Γρηγορίου πολύχρωμες λιμπελούλες, πουλιά και ψάρια από σύρμα, η Ι. Κάρλσον ζωγραφισμένα μπολ, η Σοφία Καραλέκα μικρές ζωγραφιές, η Κορίννα Κουτούζη όμορφα κοσμήματα η Αρτεμις Μακρίδου τους φουσκωτούς και τις φουσκωτές της, ο Τάσος Μαντζαβίνος σχέδια με χρωματιστά μολύβια, ο Παύλος Νικολακόπουλος τα «μετέωρα φορτία» του, η Λένια Οικονόμου φτερωτούς χαλίφηδες, η Ελπίδα Πανονίδου ανάγλυφες ιστορίες, ο Γιάννης Παπαδόπουλος μικρές ζωγραφιές, η Ράνια Ράγκου ζωγραφισμένες τσάντες που... ψιθυρίζουν κ.;a.
Χρόνια Πολλά με πολλά αντικείμενα τέχνης στην "Τερρακότα"

Μπολιεράκη Κων/να Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική με δάσκαλο τον Καθηγητή Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη.
Έργο αποφοίτησης :"Ουρανός", Λάδι, 180Χ150, 1992.
Σάββατο 21 Απρίλη 2001

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ψηφιδωτό της Κ. Μπολιεράκη

· Εκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής της Ρένας Ανούση - Ηλία, εγκαινιάζεται στις 2 Μάη (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Μούσσες» του 7ου ορόφου του Πολιτιστικού Συγκροτήματος «ARTOWER AGORA» (Αρμοδίου 10). Τίτλος της έκθεσης «Πέτρα, μύθος, θάλασσα». Στο ίδιο συγκρότημα στον 6ο όροφο στις 7 Μάη εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Καφαντάρη.
· Εγκαινιάζεται στις 25 Απρίλη (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20), έκθεση έργων ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Μπολιεράκη. Πρόκειται για είκοσι επιτοίχια έργα μικρών διαστάσεων σε ψηφιδωτό.
· Στην αίθουσα τέχνης «Πολιτεία» (Σαρρή 40, Θησείο) παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας της Νταίζης Λιακοπούλου.
· Σε δύο ενότητες χωρίζεται η καινούρια ζωγραφική δουλιά της Γιούλας Ροζάκου που φιλοξενείται έως τις 27/4 στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» (Βαλαωρίτου 9α).
· Εντονα χρώματα και πρόσωπα που μιμούνται τα φωτομοντέλα των περιοδικών μόδας παρουσιάζει η Μανταλίνα Ψωμά στην πρώτη ατομική της έκθεση η οποία φιλοξενείται από τις 2 Μάη στην αίθουσα «Ρεβέκκα Καμχή».
· Εκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Σιβηριανή Τέχνη στην Ελλάδα» εγκαινιάζεται στις 25 Απρίλη (7.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Μεγίστης 18-20, Καλλιθέα).
· Από τις 30 Απρίλη έως και τις 13 Μάη στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Ελεμεντς» (Δεινοκράτους 53 και Μαρασλή), παρουσιάζεται ομαδική έκθεση έργων των: Αλ. Βακιρτζή, Γ. Ζυμαράκη, Π. Συρογιάννη, Π. Αγγελίδη, Στ. Μητσάκου κ.ά.
· Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στην αίθουσα τέχνης «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» (Μητροπόλεως 59), παρουσιάζεται η πρώτη αναδρομική έκθεση του αυτοδίδακτου λαϊκού ζωγράφου Αθανάσιου Κριτίδη (1902 - 1983). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απρίλη.
· Εως τις 3 Μάη στο Μορφωτικό Κέντρο Εκδηλώσεων Ομιλιών (Μιχαήλ Βόδα 28), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής και Σχεδίου της Κάτιας Χιερόφσκα Ανδρεσάκη.
· «Τέχνη και γυναίκες 2000» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 25 Απρίλη (8μμ) στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ισπανίας.
· Από τις 27/4 έως τις 10/5 στο «Φωτοχώρο» (Τσακάλωφ 44) εκθέτει έγχρωμες φωτογραφίες του ο Γιώργος Παλιεράκης.

04.08.06
Η έκθεση των 30 ελλήνων ζωγράφων, με τους πίνακες και τα έργα τους, θα είναι το καλλιτεχνικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας, που εγγυάται σε όλους μας τη λαμπρή πορεία και αξιοποίηση του πρώην σχολείου, ως πολιτιστική φωλιά όλων των προοδευτικών κοινωνικών τάσεων...
«ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΒΔΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ».
Αβδού 3-8-2006
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού αφιερώνει φέτος τις πλούσιες Εκδηλώσεις του στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου, που παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία από το Δήμο Χερσονήσου με σκοπό να αξιοποιηθεί ως Εργαστήρι Πολιτισμού. Το άλλοτε ζωντανό και παραγωγικό σχολείο του Αβδού, που φιλοξένησε, αγκάλιασε και γαλούχησε τις αγνές παιδικές ψυχές μας, ως πολιτιστικό εργαστήρι, ελπίζουμε τώρα περισσότερο από ποτέ ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στους νέους και τα παιδιά μας ό,τι τους χρειάζεται για τη συνέχιση της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς, την πρόοδο δηλαδή, την ανάπτυξη και την ευημερία αυτού του τόπου. Είμαστε ευτυχείς που αυτή τη χρονική στιγμή δόθηκε στην τοπική κοινωνία το κτίριο του σχολείου. Ο φορτισμένος συναισθηματικά και πνευματικά αυτός χώρος θα μπορεί να αγκαλιάσει ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που έλειπε από το χωριό μας.
Η έκθεση των 30 ελλήνων ζωγράφων, με τους πίνακες και τα έργα τους, θα είναι το καλλιτεχνικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας, που εγγυάται σε όλους μας τη λαμπρή πορεία και αξιοποίηση του πρώην σχολείου, ως πολιτιστική φωλιά όλων των προοδευτικών κοινωνικών τάσεων.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων του Συλλόγου, Κυριακή 30 Ιουλίου 2006, με τα διπλά εγκαίνια του Διδακτηρίου αλλά και της Έκθεσης έργων 30 Ελλήνων ζωγράφων, που φιλοξενούνται στην κεντρική μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά 11:00-13:00 και 19:00-21:00 μέχρι τις 27 Αυγούστου. Τα Εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου και της Έκθεσης, με την κοπή της εθιμοτυπικής κορδέλας, έγιναν από το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Σπύρο Δανέλλη, το πρώην Δήμαρχο κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Ε. Βασιλάκη, Γ. Δανελλάκη και τους Προέδρους του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου κ.κ. Ι. Γουβιανάκη, Ε. Χανιωτάκη καθώς και την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αντωνία Καγιαμπάκη και αφού προηγήθηκε ο καθιερωμένος αρχιερατικός αγιασμός.
Της λαμπρής αυτής τελετής και του αγιασμού πρωτοστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. κ. Νεκτάριος, που άρχισε τη δέηση στις 8:30μμ, μπροστά στον αυλόγυρο του Σχολείου παρουσία των εκλεκτών προσκεκλημένων, πολιτικών, δημοτικών και τοπικών αρχών, πνευματικών ανθρώπων, καλλιτεχνών και πλήθους φιλόμουσων από το Αβδού, τα γύρω δημοτικά διαμερίσματα και το Ηράκλειο.
Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση και ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης, Ρεθύμνια ζωγράφο και ποιήτρια, κ. Χρυσούλα Σκεπετζή, ενώ από τους καλλιτέχνες παραβρέθηκαν επίσης οι Ηρακλειώτες ζωγράφοι Μαρία Γρηγοριάδη, Δημήτρης Τζάνης και ο συντοπίτης μας Ρουσσέτος Παναγιωτάκης. Οι 3 παραπάνω καλλιτέχνες συζήτησαν και ενθουσίασαν τους καλεσμένους, ενώ επίσημοι και φιλότεχνο κοινό επισκέπτονταν και περιεργάζονταν τα 39 καλλιτεχνήματα που εκτίθενται καθώς και την έκθεση φωτογραφικών σχολικών ενθυμημάτων και τις λοιπές ανακαινισμένες αίθουσες του εκπαιδευτηρίου με τον εξοπλισμό και τα οπτικοακουστικά μέσα.
Η θαυμάσια αυτή εικαστική έκθεση με θέμα, «Κόσμοι Γυναικών και Ανδρών. Θεωρήσεις και Αναπαραστάσεις», οργανώθηκε και άνοιξε με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Δήμου Χερσονήσου, στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ΕΠΕΑΕΚ «Το φύλο στις κοινωνικές επιστήμες», με υπεύθυνες καθηγήτριες κ.κ. Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Κατερίνα Κόπακα. Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αποτυπώματα από γυναίκες και άνδρες εικαστικούς με λίγο ή πολύ κοινά ενδιαφέροντα αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις, αφηγήσεις, ερεθίσματα και τρόπους έκφρασης, ενώ καλλιτέχνες του συμβολισμού, του ρεαλισμού, εννοιολογικοί, κ.λπ., ορθώνουν το ανάστημά τους ανταποκρινόμενοι με επάρκεια, εμπειρία και αξιοπιστία, καθ' όλα ικανοί να προωθήσουν τους εικαστικούς τους στόχους σε μια πολιτιστική ανάταση, επιστρατεύοντας την ευαισθησία και ανακαλύπτοντας γλώσσα επικοινωνίας με το θεατή.
Η έκθεση αυτή πριν από το Αβδού φιλοξενήθηκε στη «Βίλα Κούνδουρου» Δήμου Χανίων, τη «Βασιλική του Αγίου Μάρκου» Ηρακλείου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, στο «Γενί Τζαμί» Θεσσαλονίκης και μετά από το Αβδού Χερσονήσου θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι της Ελλάδας.
Οι 30 καλλιτέχνες, τα ονόματα των οποίων ακολουθούν παρουσιάζουν 33 πίνακες ζωγραφικής και 6 έργα γλυπτικής δηλαδή σύνολο 39 έργα, που αξίζουν την επίσκεψη και το θαυμασμό του φιλότεχνου κοινού. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αμαλία Αλειφέρη, Θάνος Βιδάκης, Μαρία Γρηγοριάδη, Ελευθερία Δροσάκη, Κάρολος Καμπελόπουλος, Ελένη Καραγιάννη, Στέλιος Κοντομάρης, Χριστίνα Κουκουράκη, Δήμητρα Κουμαντάκη, Αναστασία Κροκίδη, Γιάννης Μαράβας, Μαρίνα Μαραβελάκη, Γιάννης Μιχαήλ, Ειρήνη Μονιάκη, Ελένη Μουρτζάνου, Μάρκος Μπάνος, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Σοφία Μπόνη, Γιάννης Νεονάκης, Κατερίνα Ξαρχοπούλου, Παναγιώτης Παναγής, Μάκης Παρασκευάς, Ισιδώρα Πάσχου, Κωνσταντίνος Περάκης, Ασπασία Σερδάκη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Δημήτρης Τζάνης, Αλέξανδρος Τσίντζος, Βασιλική Χαρλατσή και Ειρήνη Χατζημανώλη.
Μετά το τέλος των Εγκαινίων ακολούθησε κέρασμα με ρακί και παραδοσιακά εδέσματα από το ΔΣ του Συλλόγου, ενώ παράλληλα οι επίσημοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι και φιλόμουσο κοινό περπάτησε μέχρι το χώρο διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τον περίβολο δηλαδή του γραφικού βυζαντινού ιερού ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας, μπροστά από το Σχολαρχείο.
Μέσα σε υποβλητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα άρχισαν παρουσία και της Βουλευτού Ηρακλείου και υποψήφιας Νομάρχη Ηρακλείου κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη κ.ά. επισήμων τα ευχαριστήρια και οι χαιρετισμοί της όμορφης αυτής βραδιάς.
Πρώτα καλωσόρισε τους καλεσμένους ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αβδού κ. Εμμανουήλ Χανιωτάκης και μαζί με τους λοιπούς ομιλητές εξέφρασε τα βαθιά συναισθήματα συγκίνησης και χαράς που έλαμπαν στα πρόσωπα των περισσότερων θεατών για την ευτυχή ανακαίνιση και παράδοση του σχολείου τους με την αναθέρμανση της «παλαιάς φωλεάς» πολιτισμού και για τη συνέχεια και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον στην περιοχή.
Ο φιλοπρόοδος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκτάριος, εκτός των άλλων πατρικών ευχών, τόνισε τη συνέχεια στην ανάπτυξη του τόπου που πρέπει να δώσει το νέο Πολιτιστικό Κέντρο στην περιοχή καθώς το Αβδού αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα επίκεντρο μνημείων και πολιτισμού της Ανατολικής Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Σπύρος Δανέλλης που πήρε αμέσως μετά το λόγο τόνισε ότι, «…πρόκειται για μια ευτυχή στιγμή. Δίνουμε στην τοπική κοινωνία ένα χώρο πολιτισμού, μετατρέποντας το παλιό σχολείο σε ένα στέκι φιλοξενίας εκδηλώσεων του πνεύματος και της τέχνης. Άλλωστε βρίσκεται στο Αβδού, που έχει μακρόχρονη παράδοση και ένας τέτοιος χώρος στην περιφέρεια είναι στοίχημα για όλους μας», προσθέτοντας ότι, «φιλοδοξούμε αυτός ο χώρος να γίνει πόλος έλξης για πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού και εκθέσεων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιφερειακό κέντρο πολιτισμού…». Συμπλήρωσε ακόμη το όραμά του που γίνεται πραγματικότητα, για από κοινού δηλαδή αξιοποίηση της ενδοχώρας και εδώ συγκεκριμένα του Κέντρου Πολιτισμού και των Μουσείων Ξανθουδίδη και Νταφώτη, έτσι ώστε να ενοποιηθούν τα βυζαντινά κ.ά. ιστορικά και παραδοσιακά μνημεία του χωριού, με το πλούσιο σε πράσινο αρμονικό φυσικό περιβάλλον, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη μεταστροφή της υπάρχουσας τουριστικής ανάπτυξης σε αρμονικό συνδυασμό με την πολιτιστική, πνευματική, θρησκευτική, αθλητική ενασχόληση, περιήγηση και κατεύθυνση των επισκεπτών των παραλίων.
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού κ. Αντωνία Καγιαμπάκη, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, πήρε κατόπιν το λόγο και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, την τωρινή και προηγούμενη δημοτική αρχή, για την καλαίσθητη ανακαίνιση και την ευαισθησία τους να χαρακτηρισθεί και να παραδοθεί το πρώην Διδακτήριο σε σύγχρονο πολιτιστικό στέκι. Ευχαρίστησε επίσης, τους τοπικούς Δημοτικούς Συμβούλους, Ιωάννη Γουβιανάκη και Ζαχαρία Βουράκη καθώς και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αβδού κ. Εμμανουήλ Χανιωτάκη. Αναφέρθηκε ακόμη στην ιστορική αναδρομή των σχολείων αλλά και των παρελθόντων αφιλοκερδών προσπαθειών και μελετών για αναστήλωση του σχολείου και ένταξή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER από τους εκλεκτούς συγχωριανούς και επιστήμονες μηχανικούς Θεόδουλο Πασχαλίδη και τους αδελφούς Νικόλαο και Μιχαήλ Ταμιωλάκη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Προέδρου στην ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του σχολείου (1860), έως και το κλείσιμό του (1984) πολυάριθμες φωτογραφίες προβάλλονταν γύρω από τη σχολική ζωή, τις γυμναστικές επιδείξεις, τις τελετές και όλα τα μέχρι τώρα σχολικά κτίρια που φιλοξένησαν τις παιδικές μνήμες όλων μας.
Εκ μέρους των επιζώντων εκπαιδευτικών που δίδαξαν στο διδακτήριο πήρε το λόγο σαφώς συγκινημένη η κ. Κλεάνθη Κυπριωτάκη που ευχαρίστησε το Δήμο Χερσονήσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τη μέχρι τώρα συμβολή τους με την ανακαίνιση του εκπαιδευτηρίου και τις άλλες δραστηριότητες, να δώσουν ζωή και περαιτέρω προοπτική στον τόπο, ενώ συγχάρηκε συγχρόνως όλα τα μέλη του Συλλόγου για την ευγενή μέχρι τώρα και αφιλοκερδή συνεισφορά τους στον τόπο.
Η όμορφη αυτή πανδαισία συνεχίσθηκε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους κλείνοντας με τη συναυλία κλασσικής και σύγχρονης μουσικής, της νεανικής φιλαρμονικής ορχήστρας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χερσονήσου, η πρώτη ουσιαστικά επίσημή της, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Παναγιώτη Φουρναράκη

Θέατρο
Παιδικό Θέατρο
"Το αηδόνι του Αυτοκράτορα" του Χανς Κρίστιαν ʼντερσεν στο Θέατρο Διάνα

Γραμμένο πριν από ενάμισι αιώνα, το παραμύθι του Αντερσεν "Ο Αυτοκράτορας και το αηδόνι" ή "Το αηδόνι του Αυτοκράτορα" συνεχίζει να συναρπάζει μικρούς και μεγάλους με την αριστοτεχνική γραφή και τα οικουμενικά μηνύματά του. Το παραμύθι ζωντανεύει ξανά, αυτή τη φορά όχι στις σελίδες ενός βιβλίου αλλά στη σκηνή του Θεάτρου Διάνα, από το Θίασο Κύτταρο, κάθε Σαββατοκύριακο από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. Οι ηθοποιοί, ακολουθώντας τις οδηγίες του σκηνοθέτη Μάνου Βενιέρη, μας μεταφέρουν στη μακρινή Κίνα, στον κήπο του Αυτοκράτορα της χώρας...
Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, όπως και εκείνα των συμπατριωτών του αδελφών Γκριμ, θεωρούνται δικαίως τα πιο ολοκληρωμένα, διάσημα αλλά και ομορφότερα έργα για παιδιά που γράφτηκαν ποτέ. Η Βασίλισσα του Χιονιού (1845), το Ασχημόπαπο (1844), η Μικρή Σειρήνα (1836), τα Κόκκινα Παπούτσια (1845), οι Αγριόκυκνοι (1838), το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, η Σακοράφα (1846), η Τοσοδούλα (1835) και τα Καινούρια Ρούχα του Βασιλιά (1837) -που ο Θίασος Κύτταρο παρουσιάζει παράλληλα με το "Αηδόνι" στο Θέατρο Γκλόρια- είναι μερικά μόνο από τα συνολικά 168 παραμύθια που έγραψε ο Δανός συγγραφέας.
Στο "Αηδόνι του Αυτοκράτορα" η ιστορία εκτυλίσσεται στην εξωτική Κίνα. Ένα αληθινό κι ένα ψεύτικο αηδόνι συμβολίζουν, αντίστοιχα, την αλήθεια και το ψέμα στη ζωή μας. Το δεύτερο μπορεί κάποιες φορές να φαίνεται ομορφότερο. Το αηδόνι συμβολίζει για τον καθένα κάτι διαφορετικό, προσωπικό...
Τα αισθήματα, οι σκέψεις και το πνεύμα μας, όμως, είναι αληθινά και πρέπει να είναι πάντα αυτά που διαλέγουμε. Την πραγματική ομορφιά, εξάλλου, δεν μπορούμε ποτέ να τη δούμε με τα μάτια μας...
Το παραμύθι του Αντερσεν
Κάθε βράδυ, στον κήπο του αυτοκράτορα τραγουδά ένα όμορφο αηδόνι. Μαγεμένος από το τραγούδι του, ο αυτοκράτορας το κλείνει σε ένα κλουβί, αφήνοντάς το έξω μόνο δύο φορές την ημέρα και μία τη νύχτα. Όλη η χώρα μιλούσε για το όμορφο αηδόνι και τη μαγική φωνή του. Η φήμη του αηδονιού, μάλιστα, ξεπέρασε τα σύνορα της Κίνας και ταξίδεψε και σε άλλες χώρες.
Κάποια μέρα, ο αυτοκράτορας δέχεται ένα δώρο. Είναι ένα μηχανικό αηδόνι, τόσο όμορφο όσο και το αληθινό, που τραγουδάει το ίδιο μαγικά με το αληθινό και είναι στολισμένομ με διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια. Ένα σημείωμα πάνω στο δώρο έγραφε: "Το αηδόνι του αυτοκράτορα της Κίνας δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας".
Ο αυτοκράτορας βάζει τα δύο πουλιά να τραγουδήσουν μαζί. Φυσικά, αυτό δεν γινόταν αφού το αληθινό τραγουδούσε με φυσικό τρόπο. Το μηχανικό, αντίθετα, τραγουδούσε συνέχεια, χωρίς σταματημό. Στενοχωρημένο, το αληθινό αηδόνι επέστρεφε, χωρίς να το αντιληφθούν οι αυλικοί, στον κήπο. Ο αυτοκράτορας θυμωμένος το εξόρισε από τη χώρα, ενώ την επομένη κιόλας παρουσίασε το μηχανικό αηδόνι στο λαό.
Ένας χρόνος πέρασε έτσι, όταν μια μέρα το μηχανικό αηδόνι χάλασε. Ο αυτοκράτορας αρρώστησε βαριά, χωρίς τη μουσική που τόσο αγαπούσε. Πέρασαν άλλα πέντε χρόνια, κι ο Θάνατος ήρθε να τον πάρει, θυμίζοντάς του ταυτόχρονα ό,τι καλό και κακό είχε κάνει. Τότε, ακούστηκε ένα όμορφο τραγούδι απ' έξω. Ηταν το αληθινό αηδόνι που ήρθε να του δώσει ελπίδα. Ο Θάνατος έφυγε κι ο αυτοκράτορας έγινε καλά. Από τότε, κάθε βράδυ το αηδόνι τραγουδά έξω απ' το παράθυρό του...
Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο-σκηνοθεσία: Μάνος Βενιέρης Σκηνικά: Κάρολος Ρωμούσης Κοστούμια: Σύλια Δεμίρη Μουσική: Γιώργος Κατσαρός Στίχοι: Δημήτρης Ιατρόπουλος Χορογραφίες: Ειρήνη Παπαδάκη Κατασκευές: Κωνσταντίνα Μπολιεράκη Παίζουν: Ελένη Θεοχαράκη, Αίγλη Κοντονίκου, Βασίλης Μπισμπίκης, 'Αννα Μωραΐτου, Πέτρος Πέτρου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Αντώνης Ζιώγας, 'Αγγελος Βλάσσης Α.Ζ.


Κυριακή 29 Απριλίου 2001
Χρυσόθεμις (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι, τηλ. 6811.418). Κωνσταντίνα Μπολιεράκη
. Ψηφιδωτά. Ως τις 15 Μαΐου. Ωρες λειτουργίας: 10.00-13.30 και 18.00-21.00. Σάβ. απόγ., Κυρ. και Δευτ. πρωί κλειστά.

Visiter Athènes
Le guide du tourisme de Cityvox

27/32 °CMétéo Athenes

Désolé, ce descriptif n'a pas été traduit en français.

Si vous êtes responsable de cet établissement et que vous souhaitez découvrir tous les services que nous vous proposons (mise à jour des informations, horaires, galerie photos, site web, mise en avant promotionnelle, etc...) cliquez ici
Τέχνη στο Χαλάνδρι
Η γκαλερί "Χρυσοθέμις" βρίσκεται στην περιοχή του Χαλανδρίου. Πρόκειται για μια αίθουσα τέχνης που κατά καιρούς φιλοξενεί έργα και εκθέσεις διάφορων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους έχουν φιλοξενηθεί μεμονωμένες και ομαδικές εκθέσεις των: Σαλατά Σωτηρία, Γιώργου Κουρκούβελου, Ευγενίας Αθανασάκου, Κωνσταντίνας Μπολιεράκη και άλλων, καταξιωμένων και μη, καλλιτεχνών

ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Μαρίνα Μαραβελάκη


Βιογραφικό Σημείωμα
1985-90: Academic Royal des Beaux-Arts, σπουδές Ζωγραφικής, Βρυξέλες, Βέλγιο. 1991-93: διετής υποτροφία Master of Fine Arts in Painting, Tunele University, Νέα Ορλεάνη, Λουϊζιάνα-Η.Π.Α. 1994-97: Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γιάννη Παπαδάκη. 2002-03: μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Τέχνης στο Tufts University, Βοστώνη, Η.Π.Α. Από το 1996 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και από τα νεώτερα τακτικά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Την Πέμπτη 20 Μαΐου εγκαινιάζεται στο κάτω επίπεδο της Αίθουσας Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" ατομική έκθεση έργων μικτής τεχνικής της Μαρίνας Μαραβελάκη με τίτλο: "Οπτική Γωνία - city life". Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη της νέας καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα και αποθανατίζει διαφορετικές κάθε φορά Οπτικές Γωνίες προοπτικών εικόνων και οργανικών σχημάτων. Είναι η αναζήτηση της μετάβασης από την κίνηση στην αισθησιακή εκστρατεία. Κάθε έργο είναι η παράσταση μιας ιστορίας, μιας κατάστασης, μιας συνθήκης. Σχέδια που αφορούν θεματικές ενότητες προσωπικού μύθου και μεταβατικές καταστάσεις εργασιακής εμπειρίας. Το δημιουργικό ταξίδι περιέχει το παιχνίδι σαν στοιχείο ψυχικής και πνευματικής ενέργειας. Είναι μία διαδρομή, μία θεραπεία εικαστικής ύλης, που συνδέει άμεσα την έννοια με την έρευνα. Είναι η γέννηση, το όνειρο, η μάσκα, και ο κύκλος εποχιακών εικόνων που προβάλλουν συναισθηματικές και ενεργειακές καταστάσεις. Η έμπνευση, η δημιουργία, ο πειραματισμός συγκλίνουν, ισορροπούν και συνθέτουν τον πυρήνα της κάθε Οπτικής Γωνίας.Διάρκεια έκθεσης ως τις 12 Ιουνίου.Χορηγός: University of Indianapolis


ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣΠΟΥΔΕΣ- ACADEMIE ROYAL DES BEAUX - ARTS, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΕΛΓΙΟ 1985 - 1990Πτυχίο σχεδίου και ζωγραφικής με τον καθηγητή Danny Vienne.- TULANE UNIVERSITY, ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ, ΛΟΥΪΖΙΑΝΑ - ΗΠΑ 1991 - 1993Μaster of Fine Arts in painting, διετής υποτροφία, βοηθός καθηγητή στο εργαστήριο της χαρακτικής.- ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 1994 - 1997Πτυχίο χαρακτικής με τον καθηγητή Ι.Παπαδάκη.- TAMARIND INSTITUTE, UNIVERSITY OF NEW MEXICO - ΗΠΑ 1999 - 2000Certificate of Μaster Printer, Επαγγελματική Λιθογραφία.- TUFTS UNIVERSITY, ΒΟΣΤΩΝΗ, ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗ - ΗΠΑ 2000 - 2002Master of Art Education, Μεταπτυχιακό στην Διδαχτική της Τέχνης.- MASSACHUSETTS COLLEGE OF ART, ΒΟΣΤΩΝΗ, ΜΑ - ΗΠΑ 2002 - 2003 Τέχνη / Μουσειακή Εκπαίδευση και Τεχνολογία.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ- GALLERY SEVENTY-NINE, ΒΟΣΤΩΝΗ, ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗ - ΗΠΑ 2002- ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή 2004
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα
UptownΓιώργος Γκρέκας, Άκης Δαούτης, Γιάννης Κολιός, Δήμητρα Κουμαντάκη, Μαρίνα Μαραβελάκη, Κώστας Παπαπαναγιώτου Δήμητρα Σιατερλή, Φλοράνς Χρηστάκη
Στην οδό Σκουλενίου 2, στην πλατεία Κλαυθμώνος, οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες εγκαινιάζουν έναν νέο εκθεσιακό, την αίθουσα Switch on. Η προϊστορία του κτηρίου (πρώην αθηναϊκό τυπογραφείο) μας έδωσε την ιδέα μιας έκθεσης με αφορμή τη χαρακτική και θέμα την πόλη μας από ψηλά, μια και η αίθουσα βρίσκεται στο δεύτερο όροφο. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τυπώματα, κατασκευές και εγκαταστάσεις εξερευνώντας σύγχρονα μέσα και τεχνικές. Ο επισκέπτης βλέπει τη φωτογραφική μηχανή, τη βιντεοκάμερα και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή να εναρμονίζονται με την παραδοσιακή χάραξη και την εκτύπωση στο πιεστήριο. Η έκθεση Uptown είναι ένας "μεγεθυντικός φακός" που καθρεφτίζει δημιουργικές ματιές στο πανόραμα των καθημερινών μας εντυπώσεων.
Τα έργα που θα δείτε:Ακτινογραφούν τα "ζωτικά όργανα" του πολεοδομικού μας "οργανισμού".Συνθέτουν ένα δίχτυ πολλαπλών οπτικών εντυπώσεων.Αποτυπώνουν το ανάπτυγμα μιας σύγχρονης Βαβέλ. Υπενθυμίζουν την ευτυχή συμβίωση με τη φύση.Μεταπλάθουν τον πραγματικό χώρο σε ονειρική εικόνα.Κινηματογραφούν ένα μυστηριώδες ημερολόγιο με πρωταγωνιστές αστικά…απορρίμματα.
Γιώργος Γκρέκας, Άκης Δαούτης, Γιάννης Κολιός, Δήμητρα Κουμαντάκη, Μαρίνα Μαραβελάκη, Κώστας ΠαπαπαναγιώτουΔήμητρα Σιατερλή, Φλοράνς Χρηστάκη.
Με την ευκαιρία της έκθεσης Uptown στο Switch On σας προσκαλούμε για ένα κρασί στο δίδυμο Switch Bar του πρώτου ορόφου, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 21.00.Φιλικά,Χαρούλα Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης.















«H τέχνη προβάλλει την παράδοση» είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το σύνθημα της ομαδικής έκθεσης «X-art-αετοί» της αίθουσας τέχνης Αστρολάβος. Πρόκειται για έργα με θέμα τον χαρταετό των Κατερίνας Βαβλίτου, Βαγγέλη Γκιόκα, Γιώργου Γκολφίνου, Ελλης Γράββαλου, Λάζαρου Ζήκου, Μάριου Καμχή, Γιάννη Λασηθιωτάκη, Μάγδας Λεβεντάκου, Σπύρου Λύτρα, Μαρίνας Μαραβελάκη, Κώστα Μπομπού, Δημήτρη Μυταρά, Αλεξάνδρας Νασιούλα, Λάκη Πατρασκίδη, Φαίδωνα Πατρικαλάκι, Φώτη Πεχλιβανίδη, Ράνιας Ράγκου, Στάθη, Κώστα Τσόκλη, Αλέκου Φασιανού, Μανώλη Χάρου κ.ά. Οι διοργανωτές προσθέτουν ότι «τα διαφορετικά υφολογικά και τεχνοτροπικά ιδιώματα των έργων της έκθεσης, η πολυσχιδία στις τεχνικές, τα μέσα και τα υλικά τους είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες». Μάλιστα, σύμφωνα με μια άτυπη «παράδοση» στην οποία μας έχει συνηθίσει ο Αστρολάβος τα τελευταία χρόνια, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, από τις 11.30 ως τις 13.30, θα γίνουν ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο και θα δωρίζονται χαρταετοί φιλοτεχνημένοι από τον Κώστα Τσόκλη. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός στο πέταγμα του χαρταετού στον Λυκαβηττό και στις 14.30 «οι τρεις χαρταετοί που θα πετούν ψηλότερα θα βραβευθούν από τριμελή επιτροπή με τρία έργα τέχνης. Το πρώτο βραβείο είναι ένα σχέδιο με χρωματιστά μολύβια του Αλέκου Φασιανού, το δεύτερο ένας χαρταετός ζωγραφισμένος από τον Κώστα Μπομπό και το τρίτο ένας χαρταετός ζωγραφισμένος από την Ελλη Γράββαλου». H έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Μαρτίου.
Αστρολάβος-Δεξαμενή, Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 7294.342-3, http: //www.astrolavos.gr.
Το ΒΗΜΑ, 13/03/2005 , Σελ.: C15Κωδικός άρθρου: B14414C152
Απόφοιτοι Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών : 1990-1991
Δουκουμετζάκης ΜιχαήλΓεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Αττικής το 1964. Σπούδασε Ζωγραφική με δάσκαλο τον Καθηγητή Δημήτρη Μυταρά.
Έργο αποφοίτησης :"Χωρίς Τίτλο", Ακρυλικό 180Χ150, 1989
ΧΡΟΝΙΚΟ

1978 Ιδρύεται το Εργαστήρι Τέχνης από τον Δήμαρχο Γιάννη Σπανό και τους ζωγράφους Χαρίκλεια και Δημήτρη Μυταρά.
Σκοπός του, η πολιτιστική και εικαστική ανάπτυξη της πόλης. Αρχικά στεγάζεται στην οδό Κριεζή 26.
Το Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας, από την ίδρυσή του, οργανώνει ετήσιες εκθέσεις των μα-θητών του, στους ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς του χώρους.Εκθέτει τη δουλειά του ή συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό.Παράλληλα, συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς για εκθέσεις και ομιλίες που πραγμα-τοποιούνται στη Χαλκίδα.Επίσης πραγματοποιεί εκπαιδευτικές εκδρομές-επισκέψεις σε Μουσεία, Γκαλερί και θέατρα.
1992 Έκδοση ημερολογίου για το 1993.Νέοι δάσκαλοι σε παιδικά τμήματα οι Βαρβάκη Κάτια, Καραλέκα Σοφία και Δουκουμετζάκης Μιχάλης, ζωγράφοι απόφοιτοι Α.Σ.Κ.Τ.
1995 Δημιουργείται νέο παιδικό τμήμα με δασκάλα την Παντάκα-Γαρδέλη Βιβή.Βράβευση μαθητών του Εργαστηρίου στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, με θέμα “Ελληνικό Παραμύθι”.Εικαστικό δρώμενο στην πλατεία Αγίου Δημητρίου με συμμετοχή παιδιών της Χαλκίδας με θέμα “Η Πόλη μου”. Βράβευση του Εργαστηρίου από την Εταιρία Ευβοϊκών Σπου-δών. Έναρξη δύο τμημάτων Αγιογραφίας με δάσκαλο το Δουκουμετζάκη Μιχάλη.Νέοι δάσκαλοι σε παιδικά τμήματα οι Παντάκα-Γαρδέλη Βιβή και Μαρουδή Μαρία, ζωγράφοι απόφοιτοι Α.Σ.Κ.Τ.Το θεατρικό παιχνίδι αναλαμβάνει η Βούργα Σωσώ, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, νηπιαγωγός. Έκδοση ημερολογίου για το 1996.
cheapartΘεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25 10681 Πλ. Εξαρχείων, τηλ/φαξ: 2103817517Καθημερινά και σαββατοκύριακα 14:00 – 21:00a. antonopoulou art Αριστοφάνους 20, 4ος όροφος, 10554 Ψυρρή, τηλ/φαξ: 2103214994Τρίτη με Παρασκευή 16:00 – 21:00, Σάββατο 12:00 – 16:00
Μέχρι το 1995 η τέχνη θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα είδος πολυτελείας. Οι τιμές στο έργο τέχνης ήταν απαγορευτικές και παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα γιατί πίστευαν πως αν κάτι είναι ακριβό και έτσι αφορά λίγους έχει αυτόματα το status της πολυτελείας. Αν το δει κανείς πιο προσεκτικά θα αντιληφθεί ότι στην εικαστική σκηνή αυτό έχει ένα βασικό πρόβλημα: Ένα ακριβό έργο στην ελληνική αγορά με τις ελλείψεις των στοιχειωδών υποδομών υποστήριξης και πέρα από την πραγματική ζήτηση της αγοράς είναι ένα στιγμιαίο αγαθό χωρίς τιμή μεταπώλησης και επομένως χωρίς υπεραξία. Πρόκειται για ένα αγαθό που αφορά μια κλειστή εσωτερική κοινωνία ,ένα μικρό αλλά συστηματικό κοινό μερικών δεκάδων ανθρώπων. Σημείο αναφοράς μεταξύ τους είναι ποιος αγόρασε το ίδιο προϊόν-έργο τέχνης πιο ακριβά ώστε να διαδηλώσει έτσι την οικονομική ευρωστία του. Η γνώση της πραγματικής τιμής ή καλλιτεχνικής αξίας του έργου δεν αποτελεί κριτήριο. Η υπερτιμολόγηση για την ικανοποίηση αυτής της διαστροφής φούσκωσε υπερβολικά το μέτριο έργο και ο θόρυβος του σκασίματος ακούγεται μέχρι τις μέρες μας.
A. Η cheap art.Πολυτελές είναι αυτό που δεν έχουμε. Πολυτέλεια είναι η δυνατότητα απόκτησης του. Συμπερασματικά λοιπόν από τη στιγμή που αποκτούμε κάτι παύει να είναι για μας πολυτελές – είναι ακόμα για τους άλλους που δεν το έχουν. Γνωρίζοντας τα παραπάνω η cheap art έριξε το βάρος της επικοινωνίας της σ’ αυτό το σημείο: Πολυτέλεια είναι η διαδικασία απόκτησης, ο χρόνος δηλαδή που μεσολαβεί από τη στιγμή που βλέπουμε κάτι που μας αρέσει και ψάχνοντας στην τσέπη μας βρίσκουμε το ακριβές αντίτιμο του αντικειμένου του πόθου μας. Αυτή η διαδικασία φτιάχνει τη διάθεση, είναι έκφραση δημιουργικότητας ,γούστου και έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό. 10 χρόνια μετά πρέπει να πούμε ότι η επιτυχία της προσπάθειας να βρούμε αυτούς τους καλλιτέχνες (248 μέχρι σήμερα) ,αυτά τα έργα, να προτείνουμε και να διατηρήσουμε την ίδια τιμή από το 1995 μέχρι σήμερα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή προβολή των καλλιτεχνών και του έργου τους , είναι κάποιοι από τους λόγους που το κοινό από μερικές δεκάδες έγινε χιλιάδες και η cheap art ως πρωτοπόρος βρήκε πολλούς μιμητές στο χώρο των τεχνών.
Cheap art – ακριβό και φθηνό. Στην Ελλάδα φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «φθηνό» για τις επιλογές μας. Προτιμούμε να αγοράσουμε το φθηνό ακριβά - το εμπόριο ανταποκρίθηκε στη διεστραμμένη αυτή ζήτηση. Η σχέση τιμής ποιότητας διαβρώθηκε επί σειρά ετών από υπερεκτιμημένα πολλαπλά ασήμαντης αξίας, μεταξοτυπίες ή γλυπτά διακοσμητικά που έχουν παραχθεί μαζικά σε βιοτεχνίες σε τεράστιους αριθμούς και πωλούνται σε αναντίστοιχες με την ποιότητά τους υψηλές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί η cheap art παρουσιάζοντας αυθεντικά και μοναδικά έργα άφησε από την πρώτη κιόλας στιγμή πολύ πίσω τη φθηνή αυτή λογική.
Β. Αναδρομή.Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν θα μας ξεκαθαρίσει μερικά ερωτήματα. Από το 1987 ως φοιτητές ακόμα στη Γερμανία κάθε Δεκέμβριο μαζευόμασταν σε σπίτια ή σε ατελιέ συγκεντρώνοντας έργα που είχαν παραχθεί τη χρονιά που πέρασε με σκοπό να τα ανταλλάξουμε μεταξύ μας. Σε περίπτωση που κάποιος δεν ήθελε να τα ανταλλάξει έπρεπε να δώσει μια τιμή ώστε να αγοραστεί το έργο. Οι τιμές τότε δεν ξεπερνούσαν τα 100 Μάρκα (17.000 δρχ, ή 50 Ε περίπου) τιμή που ευλαβικά τηρήθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το 2005 οπότε 18 χρόνια αργότερα η τιμή διαμορφώθηκε πια στα 70 Ε. Η κίνηση αυτή δεν περιορίστηκε φυσικά μόνο μεταξύ καλλιτεχνών , φίλοι και γνωστοί μας πλαισίωσαν και ο κύκλος μεγάλωσε αρκετά. Το Δεκέμβριο 1991 οι Ragna Juergensen, Jens Lange και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος ανοίγουν την Zentrale Kunst Galerie στο Αμβούργο ( Bei den Muehren 90) όπου στεγάζονται οι εκθέσεις αυτές το Δεκέμβριο κάθε χρονιάς και γίνονται μέσα στο χρόνο και άλλες εκδηλώσεις. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογες κινήσεις συνυπήρχαν το ίδιο διάστημα στο Αμβούργο με παρόμοιο σκεπτικό. Αναφέρουμε ενδεικτικά τη γκαλερί 7/8 Βarmhaerzigkeit (7/8 ευσπλαχνίας) όπου η γκαλερί έπαιρνε ως ποσοστό επί των πωλήσεων το 1/8 και τον καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο «4000» ο οποίος έφτιαχνε τόσα φτηνά έργα μέχρι να συμπληρώσει τον αριθμό 4000 πουλημένων μικρών έργων. Η γκαλερί μας ως εμπορικός οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει και κλείνει το 1994. Οι ίδιοι συντελεστές μαζί με τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο και τη Φιόνα Μουζακίτη πια δημιουργούν – γνωρίζοντας τη μοίρα των εμπορικών οργανισμών στο χώρο της τέχνης- την αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία με το κατατεθειμένο εμπορικό σήμα cheap art . Το Δεκέμβριο του 1995 γίνεται η πρώτη έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο στην Αθήνα στο χώρο που μέχρι σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες της cheap art .Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο της δεκαετίας του 1870 πλήρως ανακαινισμένο το 1999. Η cheap art συνεργάζεται από το 1997 και κάθε Δεκέμβριο με τη γκαλερί Α. Αντωνοπούλου art και από το 1998 κάθε Ιούνιο με το «Μύλο» στη Θεσσαλονίκη.
Γ. Συμπέρασμα.Συμπεραίνει λοιπόν κανείς ότι η cheap art δεν έπεσε σαν διάττων αστέρας στη λίμνη των ελληνικών εικαστικών πραγμάτων. Δημιουργήθηκε σαν φυσικό επακόλουθο πολλαπλών δραστηριοτήτων και σύνθετων ζυμώσεων (1991-94). Σχεδιάστηκε στη δεύτερη φάση στην Ελλάδα (1995-99) προσεκτικά, παρουσιάζοντας και αξιοποιώντας τη δουλειά καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις μέχρι τότε εκθέσεις υλοποιώντας στην πράξη την πρώτη πραγματική και βιώσιμη context art gallery στην Ελλάδα. Από το 1999 μέχρι σήμερα δημιούργησε ένα σύστημα με τη μορφή μιας αστικής μη κερδοσκοπικής πολιτιστικής εταιρείας που ενεργοποίησε καλλιτέχνες ,θεωρητικούς, φιλότεχνους για την παραγωγή έργων μη συμβατικών ,συχνά πειραματικού χαρακτήρα όπου ο καλλιτέχνης μπορεί να υλοποιήσει και να εφαρμόσει τις ιδέες του ελεύθερος από εξαναγκασμούς και ανοικτός σε συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Αυτό κατέστη δυνατό αφού εξασφάλισε μέσω χορηγιών εταιρειών, συνδρομών καλλιτεχνών και φίλων τα οικονομικά δεδομένα για να υποστηρίξει τις επιλογές της. Δυο από τις εκδηλώσεις αυτές ,το 2001 η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Παύση» των Μαρίνας Φωκίδη, Δημήτρη Ρότσιου και Coti k ευτύχισε να είναι το μοντέλο της εθνικής συμμετοχής στη Biennale της Βενετίας και το 2004 η εγκατάσταση «Αθήνα-Πεκίνο» του Χάρη Κοντοσφύρη η εθνική συμμετοχή στη Biennale του Sao Paulo στη Βραζιλία και το 2005 στο Πεκίνο. Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για έναν καλλιτεχνικό οργανισμό ζωντανό και πάντα εν δυνάμει που μπορεί χωρίς δογματικές αγκυλώσεις και τετριμμένα στερεότυπα, να μεταλλάσσεται και να προχωρεί λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τις εκάστοτε περιστάσεις.
Cheapart 2005
Στα 10 χρόνια λειτουργίας της cheapart 125 καλλιτέχνες συμμετέχουν στην εορταστική εκδήλωση του Δεκεμβρίου 2005. Στην έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε καινούρια έργα απο νέους καλλιτέχνες αλλά και παλαιότερους που έχουν όμως γίνει γνωστοί απο την cheapart. 2,500 έργα περιμένουν το φιλότεχνο κοινό για να το τιμήσουν για την υποστήριξη που παρείχε τα τελευταία 10 χρόνια. Ο ενθουσιασμός τόσο των καλλιτεχνών όσο και του κοινού είναι αυτό που κρατά ζωντανή τη διάθεση για συμμετοχή σ’αυτή την εκδήλωση. Ας μήν ξεχνάμε οτι ο επισκέπτης δεν είναι ένας απλός θεατής αλλά είναι συμμέτοχος στην εκδήλωση και ότι το έργο ο θεατής και ο καλλιτέχνης είναι 3 κρίκοι απο την ίδια αλυσίδα. Οι πόρτες της φετινής cheapart θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου 2005 στις 8:00 το βράδυ.
Αγαπητάκης ΑγαπητόςΑγιαννίτη Στέλλα Αθανασιάδου Ελενα Αλαφούζος Στέφανος Αλμπέρτου Νέλλη Ανδρεαδάκη Άντζυ Ανταράκη Τερέζα Αντωνατου Μαρία Αποστολοπούλου ΓιώταΒάης Ανδρέας Βάης Βασίλης Βαφειά Κατερίνα Βιτσαρόπουλος ΓιώργοςΒούσουρας Αντρέας Γερμανός Μάνος Γεωργακόπουλος Γιώργος Γεωργακόπουλος ΔημήτρηςΓεωργόπουλος ΠάνοςΓκούζια Βάλια Γουζέλη Ιωάννα Γρίβα Έλλη Γρυπάρης Αλέξης Δερμάτης ΧαράλαμποςΜελανία Διαλυσμά Νατ.-Ψαρράς Αντ.Δόμβρου Σάντρα Δουκουμετζάκης ΜιχάληςDe Sandiago Andres


Η κατάληψη των... Καλών Τεχνών
Το ΒΗΜΑ, 08/03/1998

Στην καρδιά της Αθήνας ένα εγκαταλειμμένο κτίριο τελεί υπό κατάληψη. Δέκα χρόνια τώρα, 45 νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες, φοιτητές και απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στεγάζουν εκεί την τέχνη τους. Οσα χρόνια όμως, και αν περάσουν, ο φόβος να «σπάσει» η κατάληψη παραμονεύει. Ωστόσο οι καλλιτέχνες τολμούν και ανοίγουν τις πόρτες σε κοινή θέα
Η «εικαστική» κατάληψη όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, κλείνει φέτος δέκα χρόνια. Φοιτητές και απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών δίνουν χρώμα και ζωντάνια, όλα αυτά τα χρόνια, στο εγκαταλειμμένο κτίριο της οδού Πολυτεχνείου, στον αριθμό 9. Μια κατάληψη με διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες, όχι όμως στον κάθε τυχόντα αλλά στην τέχνη κατ' αποκλειστικότητα. Επετειακό λοιπόν χαρακτήρα θα έχουν μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις που θα πραγματοποιήσουν οι συστεγαζόμενοι στο ισόγειο του κτιρίου για τον μήνα Μάρτιο.
Κατάληψη: σε σκηνικό Ταρκόφσκι
Ηταν 17 Νοεμβρίου του '88 όταν μια ομάδα από 15 αγανακτισμένους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών αποφασίζει να μπει στο κτίριο. Ο λόγος δεν είναι ιδεολογικός αλλά πρακτικός. Οι φοιτητές δεν έχουν πού να στεγάσουν την τέχνη τους. Τα εργαστήρια ανύπαρκτα και η ανάγκη για δημιουργία μεγάλη. Η επιλογή του κτιρίου δεν είναι τυχαία. Ο Αντώνης Τρίτσης ήταν αυτός που πρώτος τους υποσχέθηκε την εγκατάστασή τους στο κτίριο. Η επισκευή του τετραώροφου πρώην Αττικού Φροντιστηρίου κοστίζει πολλά εκατομμύρια και είναι ο λόγος που οι υποσχέσεις δεν υλοποιούνται. Ο Μιχάλης Δουκουμετζάκης, απόφοιτος της Καλών Τεχνών, θυμάται την πρώτη μέρα της κατάληψης: «Ανοίγοντας την πόρτα για να μπούμε μέσα, βρεθήκαμε σε σκηνικό του Ταρκόφσκι. Καθρέπτες κάλυπταν τους τοίχους του ισογείου... Τότε δεν ήταν της μόδας οι καταλήψεις. Μαζευτήκαμε 15 άτομα της σχολής, αλλάξαμε κλειδαριά στην πόρτα και εγκατασταθήκαμε. Το κωμικό της υπόθεσης ήταν ότι οι δημοσιογράφοι που είχαν έρθει για να καλύψουν το γεγονός ήταν αριθμητικά (25) πιο πολλοί από εμάς».
«Καταληψίας» με συστάσεις
Σαράντα πέντε εικαστικοί καλλιτέχνες κάτω από την ίδια στέγη και όμως μπορούν και συνυπάρχουν. Σαράντα πέντε διαφορετικές απόψεις γίνονται πηγή έμπνευσης για τον καθένα τους ξεχωριστά. Ενας πολυχώρος, όπως συνηθίζονται να αποκαλούνται, αφού, πέρα από εργαστήρια φοιτητών, φιλοξενεί στο ισόγειο θέατρο και πολλές φορές τα γυρίσματα ταινιών. Ενα στέκι δημιουργικών καλλιτεχνών. Δημιουργικότητα, απαραίτητο προσόν για αυτούς που συμμετέχουν στην κατάληψη. Για να γίνει κάποιος «καταληψίας», θα πρέπει να έχει συστάσεις από συμφοιτητές του. Οταν τεθεί λοιπόν τέτοιο θέμα, οι συστεγαζόμενοι του κτιρίου στην οδό Πολυτεχνείου καλούν γενική συνέλευση και εκεί παίρνεται η τελική απόφαση. Κάθε χρόνο το δυναμικό της κατάληψης ανανεώνεται κατά επτά άτομα. Για να αδειάσει όμως ένα δωμάτιο, αυτό σημαίνει ότι ο «καταληψίας» καλλιτέχνης έχει πάψει να είναι δραστήριος ή ότι μετακόμισε σε άλλο χώρο, έξω από την κατάληψη.
... Μας περίμενε στην πόρτα ο Μιχάλης, φοιτητής στην Καλών Τεχνών. «Δεν υπάρχει κουδούνι» μάς εξήγησε «και η πόρτα δεν μένει ανοιχτή, αφού όλοι έχουμε κλειδιά». Κλείσαμε πίσω μας την τεράστια ξύλινη πόρτα και αφού σπρώξαμε με τα πόδια μας τα διαφημιστικά φυλλάδια που βρίσκονταν στην είσοδο, ανεβήκαμε τα σκαλιά και βρεθήκαμε στο φουαγέ. Τρία ψηλοτάβανα δωμάτια στη σειρά. Οπως μας εξήγησε ο «ξεναγός», είχαμε μπει από την πίσω πόρτα. Η κύρια είσοδος είναι επί της 3ης Σεπτεμβρίου. Κατεβήκαμε στο υπόγειο. Διανύσαμε μιαν απόσταση περίπου 10 μέτρα, βυθισμένοι στο σκοτάδι. Ξαφνικά άνοιξε μια πόρτα. Ηταν ο Θανάσης Σωτηρίου, όπως μου συστήθηκε αργότερα. Ημασταν στο εργαστήριό του. Παρατηρούσα τις κατασκευές που υπήρχαν γύρω μου, εντυπωσιασμένη. Εκείνος ανενόχλητος συνέχιζε με το ηλεκτρικό τρυπάνι να δουλεύει μπροστά σε ένα κεφάλι μινώταυρου πλαισιωμένο από πλακέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Ειναι ο λαβύρινθος που ζούμε. Αυτό το πνίξιμο που αισθανόμαστε» είπε ξαφνικά.
Ο χώρος του Πανίκου

Ανεβήκαμε ξανά στο ισόγειο. Κοιτώντας στο βάθος, την προσοχή μου τράβηξε ένα φωτεινό δωμάτιο. Ηταν και αυτό ένα άδειο και ψηλοτάβανο ξύλινο πάτωμα. «Αυτός ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς σκηνοθέτες για γυρίσματα αλλά είναι και ο χώρος όπου θα εκθέσουμε τις δουλειές μας» είπε ο Μιχάλης, ο «ξεναγός» μας, χωρίς καν να τον ρωτήσω. Ενα ορθογώνιο παράθυρο έλουζε το δωμάτιο με φως. Εβλεπε στον ακάλυπτο. Δυο σκουριασμένες σκάλες και μερικά σκουπίδια ήταν η θέα. Προχωρήσαμε στο βάθος. Αν έστηνες αφτί μπορούσες να ακούσεις μουσική. Με οδηγό την ακοή χτυπήσαμε την πόρτα. Ηταν ο χώρος του «Πανίκου» ή Παναγιώτη Σιδερά, ενός κύπριου καλλιτέχνη. Η ηλεκτρική σόμπα στη μιαν άκρη του δωματίου ήταν αδύνατον να καλύψει την υγρασία. «Κοιτά γύρω σου τον "Αμαχο πληθυσμό"» είπε δείχνοντας τα γλυπτά του, μια μεικτή τεχνική με ξύλα, γύψο, χρώμα και χαρτοπολτό. «Ανθρωποι που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Ολοι το νιώθουμε αυτό. Σε κανέναν δεν πηγάζει από μέσα του η δύναμη. Ολοι βρίσκουμε στηρίγματα. Με τον ίδιον τρόπο λοιπόν λειτουργεί και η κατάληψή μας. Συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους, ανταλλάσσουμε ιδέες, είναι τα στηρίγματά μας».
Ανεβαίνουμε στον πρώτο όροφο. Φυσικά από τις σκάλες. Το ασανσέρ, ένα παλιό με σιδερένια πόρτα, είναι εδώ και χρόνια εκτός λειτουργίας. Πρώτος όροφος. Δεξιά και αριστερά διάδρομοι και πόρτες κλειστές. Οι περισσότερες από αυτές, κλειδωμένες με λουκέτα. Ο Μιχάλης μού εξηγεί ότι δεν έρχονται όλοι καθημερινά. Μια πόρτα είναι ανοιχτή. Κοιτάω με ερευνητικό ύφος αν υπάρχει κάποιος μέσα. Μια κοπέλα κάθεται μπροστά σε ένα καβαλέτο. Ζωγραφίζει με τα δάκτυλα. Πιο δίπλα ένας άντρας με κοντά σγουρά μαλλιά τη ζωγραφίζει. Είναι η Φιλιππίνα Λιβιτσάνου και ο Μοχάμετ Μπάρις. Γνωρίστηκαν στο Παρίσι όταν η Φιλιππίνα είχε πάει για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκείνος είναι φιλόλογος αλλά και ερασιτέχνης ζωγράφος. Μόνιμο θέμα του η γυναίκα του εν δράσει.
Στον δεύτερο όροφο σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο βρήκαμε τον Δημήτρη Τσιαντζή. Ηταν περιτριγυρισμένος από θάλασσα και ελληνικό ουρανό. Στους τοίχους ήταν κρεμασμένοι πίνακές του. Σε έναν από αυτούς μοιάζει να λείπει κάτι. Προτού προλάβω να ρωτήσω, ο Δημήτρης μού λέει: «Αφήνω πολλά από αυτά που κάνω στη μέση. Θέλω να δουλεύω τον καμβά όταν είναι ακόμη υγρός». Ο Δημήτρης διδάσκει σε σχολείο αλλά παρ' όλ' αυτά υποστηρίζει: «Η ζωγραφική δεν διδάσκεται. Χρειάζεται ταλέντο. Αν δεν τα βιώσεις, δεν μπορείς να απομονωθείς στο εργαστήρι σου και να δουλέψεις. Το καλό με την κατάληψη είναι ότι ανοίγεις την πόρτα σου και βλέπεις και άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο που κάνεις και εσύ. Λειτουργεί τονωτικά».
Στην απέναντι πόρτα ακριβώς είναι το ατελιέ της Ειρήνης Αντωνή. Είναι όρθια μπροστά στον πίνακά της και προσθέτει τις τελευταίες πινελιές. Οι πίνακες γύρω της με χρώματα έντονα. «Από τη στιγμή που μπήκα στην κατάληψη από αντίδραση ζωγραφίζω με έντονα χρώματα. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι από μόνο του πολύ καταθλιπτικό. Για να αισθανθώ λοιπόν καλύτερα, άρχισα να δουλεύω με χρώματα» μας εξηγεί. «Οταν δουλεύω στον χώρο της κατάληψης, δεν αισθάνομαι καλλιτέχνης του περιθωρίου. Κάνοντας μια βόλτα στο κτίριο βλέπω ότι δεν είμαι μόνη».
Ο Μιχάλης, αν και δείχνει κουρασμένος, δεν σταματά να με ακολουθεί και να μου λύνει τις απορίες που προκύπτουν στην περιπλάνησή μου στο κτίριο. Ανεβαίνουμε στον τρίτο όροφο. Στις μαρμάρινες σκάλες σχεδιασμένο ένα περίγραμμα ανθρώπου. Σαν και αυτά που φτιάχνουν στις ταινίες όταν κάποιος δολοφονείται. «Οχι, δεν πέθανε εδώ κανείς. Ενας από τους νέους συστεγαζόμενους το έφτιαξε σε στιγμή σύγχυσης» εξηγεί ο «ξεναγός». Ενα σύνθημα στον τοίχο ακριβώς από πάνω. Το έχουν σβήσει και δεν διακρίνεται. Ο Μιχάλης μού λέει πως δεν θυμάται τι έγραφε αλλά δεν με πείθει. Φθάνουμε στο δωμάτιο του Μιχάλη Δουκουμετζάκη. Με ιδιαίτερο καμάρι μού λέει από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησης ότι υπήρξε μαθητής του Μυταρά και του Λάπα. Μου εξηγεί: «Αγαπώ την ώρα της δημιουργίας αλλά όχι το αποτέλεσμα». Ο χώρος γύρω είναι επιμελώς ακατάστατος. Στον τοίχο ένας τεράστιος πίνακας με μια γάτα και μια γυναίκα. Ακριβώς απέναντι μια γυναίκα από γύψο με ένα κίτρινο πουλόβερ στους ώμους. Βγαίνοντας από το δωμάτιο, ο Μιχάλης (όχι ο «ξεναγός») μάς ακολουθεί. Η παρέα μεγάλωσε.
Οταν η τέχνη γίνεται ρεαλισμός

Τρεις πόρτες πιο κάτω είναι ο χώρος της Μαρίας Λίτινα. Ζωγραφίζει και δεν δείχνει πρόθυμη να μιλήσει. «Προτιμώ να ζωγραφίζω από το να μιλάω» λέει κοφτά. Καταλαβαίνουμε ότι την ενοχλούμε και φεύγουμε αμέσως. Φτάνουμε στο ρετιρέ (4ος όροφος) αλλά δεν υπάρχει κανείς. Κατεβαίνουμε πάλι στο ισόγειο. Ενα πορτρέτο τραβά την προσοχή μου. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι ζωγραφισμένο ή όχι; Η Δέσποινα Ράμπια, η δημιουργός του, μου εξηγεί ότι πρόκειται για φωτογραφικά υλικά δουλεμένα με ζωγραφικό τρόπο. Η συζήτησή μας για το έργο της σταματάει απότομα. Στο δωμάτιό της έχουν μαζευτεί συστεγαζόμενοι. Ο Τάκης, ένας από αυτούς, φανερά ενοχλημένος από την παρουσία μου στο κτίριο ως ξένο «σώμα» προσπαθεί να πείσει και τους υπόλοιπους ότι η δημοσιοποίηση της κατάληψης δεν θα τους βγει σε καλό. Θίγεται το πρόβλημα της καλλιτεχνικής στέγης και όλοι μιλούν για ευκαιρία, μέσω της κατάληψης, σε νέους καλλιτέχνες να παράγουν έργο χωρίς να υπάρχει οικονομικό άγχος.
Το δωμάτιο έχει γεμίσει αποπνικτικά και όλοι με βεβαιώνουν ότι δεν τους είναι αδύνατον να επιβιώσουν από την τέχνη τους, πράγμα που τους αναγκάζει να κάνουν και άλλες, άσχετες με αυτό που σπούδασαν, δουλειές. Η συζήτηση παίρνει φωτιά όταν ο Τάκης θίγει το θέμα της διεκδίκησης του κτιρίου από το Πανεπιστήμιο αλλά και από τους κληρονόμους του προκατόχου. «Αργά ή γρήγορα θα μας πετάξουν έξω, κανείς δεν θα σκεφτεί όμως ότι επί δέκα χρόνια συνυπάρχουν 45 καλλιτέχνες και ότι όλο αυτό μπορεί και αποδίδει. Είναι το καταφύγιό μας» επισημαίνει ο επικεφαλής της συζήτησης. Η Αντιγόνη, η μικρότερη της κατάληψης (21 ετών), διακόπτοντας τους άλλους: «Περίμενα πολύν καιρό τη στιγμή που θα μπω στην κατάληψη και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα λειτουργούσα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν στεγανά αλλά το καθορίζουμε εμείς».
Η συζήτηση συνεχίζεται για πολύ ακόμη αλλά σε πιο ήπιους τόνους. Φθάνει η στιγμή του επιλόγου. Ο «ξεναγός», ο Μιχάλης Λαγκουβάρδος, βγάζει μια φωτογραφία από την τσέπη του παλτού του. Είναι ένα έργο του με χυτά μολυβένια γράμματα και πολύχρωμα αντικείμενα. Μου το αποκωδικοποιεί: «Ψάχναμε μια γλώσσα με χρώματα και αντικείμενα, αντί κείμενα. Μιλήσαμε για το κόκκινο, το μπλε, το κίτρινο, το πράσινο. Φθάσαμε σε αδιέξοδο. Ήμασταν έξι διαφορετικά πρόσωπα και είχαμε διαφορετικές απόψεις. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Πίπα η συζήτηση. Δεν ξέραμε τι είναι κόκκινο κόκκινο, μπλε μπλε, κίτρινο κίτρινο, πράσινο πράσινο. Κάναμε την καρδιά μας πέτρα. Δώσαμε τα χέρια, αισθανόμασταν σαν μωρά γαντζωμένα σε λέξεις».
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ
Δουκουμετζάκης Μιχάλης

document.write(Bio)
O Μιχάλης Δουκουμετζάκης γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου το 1961. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική, στο εργαστήρι του Δ. Μυταρά, σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη, βυζαντινή αγιογραφία με τον Κ. Ξυνόπουλο, ψηφιδωτό με τον Γ. Βαλαβανίδη και χαρακτική στο εργαστήρι του Θ. Εξαρχόπουλου, συνεχίζοντας τις σπουδές του και στη γλυπτική στο εργαστήρι του Γ. Λάππα έως το 1996. Έχει διδάξει στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, στην Ιόνιο Σχολή και στο Εργαστήρι Τέχνης Διώνη στο Ηράκλειο. Ατομικές του εκθέσεις έχουν γίνει σε Κρήτη και Αθήνα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εκθέσεις.